Objavljena je nova WordPress verzija 5.5 “Eckstine”

Pregled sadržaja

Objavljena je nova WordPress verzija 5.5 “Eckstine” prema američkom jazz i pop pjevaču imena Billy Eckstine (1914. – 1993.).

Promjene koje nam novi WordPress donosi su raznolike, ali najvažnije je ipak automatsko ažuriranje sustava, dodataka i teme. A potom pogledamo i sve druge promjene.

Automatske nadogradnje WordPressa, teme i dodataka

Održavanje WordPressa je pomalo dosadan posao ali nužan da se web stranice na WordPressu drže sigurnima i po posljednjim standardima. Razlikujemo tri glavna područja nadogradnje: jezgru WordPressa, dodatke i temu.

Ažuriranje sustava

Od verzije 3.7 WordPress je radio automatsko ažuriranje samo za kritične sigurnosne probleme. Naravno, ukoliko ova mogućnost nije isključena u programskom kodu teme ili u konfiguracijskoj datoteci wp-config.php.

Dobra je vijest da od sada WordPress možemo podesiti da posve automatski ažurira cijeli sustav. Ažuriranje je neobavezno i po zadanim postavkama nije aktivirano. Ako želimo aktivirati te opcije, potrebno je na glavnom zaslonu Nadzorne ploče aktivirati automatsku nadogradnju samog WordPressa, na stranici odabira Teme uključiti opciju ažuriranja aktivne teme a na stranici Dodaci aktivirati nadogradnju za svaki dodatak koji želimo zasebno.

Automatsko ažuriranje je značajno kako bi se na vrijeme sve sigurnosne rupe zakrpale a smanjuje se potreba za ručnim radom. Za više informacija pogledajte službeni članak o isključivanju ili uključivanju automatskog ažuriranja WordPress sustava.

Ažuriranje dodataka

Dodaci (pluginovi) važan su dio sustava jer omogućuju proširenje osnovne funkcionalnosti WordPressa. No i previše dodataka može negativno utjecati na performanse i usporiti sustav. U krajnjem slučaju zbog lošeg pisanja koda i održavanja, dodaci mogu u potpunosti onemogućiti cijeli sustav. Osim izbjegavanja instaliranja dodataka koji nisu prijeko potrebno, iznimno važna stvar je redovito ih ažurirati.

Često se prilikom izrade stranica o tome ne vodi računa te se stranice naprosto zapuste. Tako stranice postaju ranjive jer se redovito otkrivaju nove eksploatacije koje bi mogle omogućiti zloćudnim skriptama da upadnu u sustav, a sigurnosne rupe ispravljaju se novim verzijama. Kako bi se tome pribjeglo WordPress od verzije 5.5 webmasterima omogućuje opciju da se pojedinačni dodaci i teme automatski ažuriraju.

Ako nešto pukne u funkcionalnosti WordPress će to primijetiti te poslati e-mail administratoru stranica.

Uključivanje automatskog ažuriranja

Opcija automatskog ažuriranja po zadanim postavkama nije podešena sama od sebe te tko ju želi potrebno je ručno uključiti. Stvar je vrlo jednostavna, na stranici popisa svih dodataka potrebno je uključiti opciju automatskog ažuriranja za svaki dodatak. Ista opcija postoji i na odabiru teme.

Takva ažuriranja se samo uključe ili isključe, nema posebnih opcija koje bi ih dodatno mogle kontrolirati. Primjerice, ako bi htjeli raditi samo ažuriranje malih verzija, kao što je to slučaj dobre prakse semantičkog verzioniranja. Kod semantičkog verzioniranja (primjer verzije dodatka može biti 2.4.1), početni broj označavaju da su se radile velike promjene funkcionalnosti dok broj na kraju mali označava manje promjene koje sigurno neće slomiti sustav. Broj u sredini je nešto između. Možda ćemo u budućnosti moći kontrolirati i ovakve nadogradnje.

Sažetak

Hoćemo li uključiti automatska ažuriranja ili bolje ne?

Ako se ažuriranje radi ručno, možemo odmah provjeriti radi li sve glatko a ako nešto pođe po zlu možeo odmah krenuti u akciju gašenja požara. Problem kod automatskog ažuriranja je taj što, iako možemo odmah dobiti informaciju da je nešto puklo, možda smo negdje udaljeni od računala te nećemo biti u mogućnosti odmah i popraviti.

Tako da je naš prijedlog ipak ručna nadogradnja kada je to potrebno. Ukoliko se ipak odlučite na automatsku nadogradnju, imajte na umu da je svakako poželjno uz to imati automatski sustav izrade backupova (pogotovo baze podataka).

WordPress XML mapa stranica

Počevši od verzije 5.5 WordPress je počeo generirati XML mapu stranica. XML datoteka je glavna datoteka koja sadrži popis svih stranica a služi botovima koje tražilice (Google, Bing…) šalju da analiziraju web stranice. Cilj botova je indeksiranje cjelokupnog sadržaja unutar domene a XML mapa im omogućuje bolje razumijevanje strukture te uvid u količinu URL-ova koje mora analizirati. Mapa stranica značajna je stvar za SEO optimizaciju te je jedna od osnovnih stvari koje je nužno podesiti.

Što je potrebno da bi se omogućila mapa?

Generiranje osnovne mape stranica dostupno je svakom tko na svom hostingu ima instaliran SimpleXML PHP dodatak jer bez toga cijela stvar neće moći raditi, a umjesto mape stranica prikazala bi se poruka o 501 pogrešci. Ovaj dodatak je najčešće omogućen po zadanim postavkama na svim poslužiteljima koje je još podržavala i PHP verzija 5 tako da generalno nema razloga za brigu.

Kakve su mogućnosti WordPressove mape stranica?

Indeks datoteke može sadržavati najviše 50 000 URL-ova. Po zadanim (defaultnim) postavkama, mapa stranica kreira se za sve javno dostupne tipove objava, stranica i posebnih taksonomija, također i za arhivu objava autora te početnu stranicu. WordPress podesi robots.txt datoteku tako da se automatski referencira na XML stranicu te nisu potrebne dodatne ručne radnje za povezivanje. Po defaultu, adresa za mapu stranica nalazi se u osnovnom direktoriju projekta pod imenom wp-sitemap.xml.

Funkcionalnost same XML datoteke moći će se proširivati dodacima, kao i filterima na razini samih tema. Ove stavke neće, barem zasada, imati grafičko sučelje ali developeri mogu isključiti indeksiranje određenih stranica unutar same teme ili preko dodatnog plugina. Samu funkcionalnost generiranja je također moguće jednostavno isključiti pomoću koda unutar teme, a ako se koriste neki od dodataka (kao SEO Yoast) oni to naprave sami.

Za više pogledajte službenu informaciju.

Sažetak

Što možemo očekivati od ovoga? Stranice koje nemaju podešeno vlastito generiranje na druge načine, npr. pomoću nekih instaliranih dodataka, imat će korist od tog. Ipak, web stranice koje to već imaju složeno ova informacija ne znači nešto značajno.

WordPress gura određena rješenja koja nije nužno da se sviđaju svima ili da dobro funkcioniraju. Sjetite se samo forsiranja implementacije emojija koju nije moguće ni posve jednostavno isključiti u administraciji već je to nužno napraviti na nekoliko mjesta pomoću raznih filtera unutar teme ili, još gore, pomoću instaliranog dodatka (plugina). Takve implementacije sve više povećavaju nepotrebnu napuhanost WordPressa. Generiranje mape stranica je u ovom obliku dosta osnovno, te nisu podržane mape stranica za slike ili videozapise. No, mišljenja smo da sve ovakve osnovne stvari koje pokušavamo osposobiti instaliranim dodacima trebale bi biti sastavni dio jezgre WordPressa. U budućnosti će vjerojatno funkcionalnost biti nadograđena i još bolje napravljena s više mogućnosti. A sve nam to pomaže u našoj naporima da izradimo kvalitetnu web stranicu za naše klijente.

Druge promjene rada u WordPressu

Najviše promjena nam WordPress daje nadogradnjom Gutenberga i poboljšanjem rada s blokovima:

  • fiksiran popis raspoloživih blokova – Kada želimo dodati neki blok, sada su sve opcije fiksirane na lijevoj strani ekrana i možemo skrolati kroz njih
  • opcije uzoraka blokova – nekoliko je unaprijed posloženih postavka za grupe blokova kao npr. dodavanje grupe gumba ili galerije
  • editiranje slike – opcije nam omogućuju postavljanje visine i širine, okretanje slike, rezanje, zumiranje unutar samog bloka prilikom dodavanja slike na stranicu
  • pregled stranice – kreirani članak možemo pregledati na način pune veličine (uobičajen pogled kada radimo na stranici na računalu) ili ograničavanjem dužine da se emulira širina tableta ili mobitela

Od ostalih stvari možemo još samo spomenuti:

  • upload datoteke zip datotekom – ako trebamo neki dodatak ili temu ažurirati ručno, sada možemo jednostavno uploadati njihovu zip datoteku i WordPress će napraviti ostalo. Prije smo morali prvo obrisati pa tek onda ponoviti upload

Sažetak

Vidjeli smo neke promjene koje nam WordPress donosi u novoj 5.5. verziji. Jeste li već požurili ažurirati vaše web stranice? Izrađujemo web stranice na WordPressu od njegovih početaka te ako tražite profesionalne developere koji će za vas obaviti nadogradnju, slobodno nam se javite. 🙂