WordPress od verzije 5.5 generira XML mapu stranica

Počevši od verzije 5.5 WordPress je počeo generirati XML mapu stranica. Ovo je glavna datoteka koja sadrži popis svih stranica a služi kao uvid botovima tražilica koji indeksiraju stranice radi bolje razumijevanje koje sve stranice imamo na raspolaganju. Mapa stranica značajna je stvar za SEO optimizaciju.

WordPress mapa stranica

Koji su zahtjevi potrebni

Generiranje osnovne mape stranica dostupno je svakom tko na svom hosting poslužitelju ima instaliran SimpleXML PHP dodatak jer bez toga neće moći raditi a umjesto mape stranica poruka o 501 pogrešci će biti prikazana. Ovaj dodatak je obično omogućen po zadanim postavkama na svim poslužiteljima koje podržava PHP verzija 5 tako da generalno nema razloga za brigu.

Kakve su mogućnosti WordPressove mape stranica?

Indeks datoteke može sadržavati najviše 50 000 stranica. Po zadanim (defaultnim) postavkama, mapa stranica kreira se za sve javno dostupne tipove objava, stranica i posebnih taksonomija, također i za arhivu objava autora te početnu stranicu. Robots.txt datoteka automatski će referencirati na XML stranicu te neće biti potrebne dodate ručne radnje za povezivanje. Po defaultu, adresa za mapu stranica nalazi se u rootu projekta a glasi wp-sitemap.xml.

Funkcionalnost same XML datoteke moći će se proširivati dodacima, kao i filterima na razini samih tema. Ove stavke neće, barem zasada, imati grafičko sučelje ali developeri mogu isključiti indeksiranje određenih stranica unutar same teme ili preko dodatnog plugina. Samu funkcionalnost generiranja je također moguće jednostavno i isključiti pomoću koda unutar teme, a ako se koriste neki od dodataka (kao SEO Yoast) oni to naprave sami.

Za više pogledajte službenu informaciju.

Sažetak

Što možemo očekivati od ovoga? Stranice koje nemaju podešenu vlastito generiranje na druge načine, npr. pomoću nekih instaliranih dodataka, profitirat će od tog. Ipak, oni koji to već imaju složeno njima ne znači ova informacija nešto značajno.

Postali smo svjesno da WordPress gura određena rješenja koja nije nužno da se sviđaju svima ili da dobro funkcioniraju. Sjetime se samo forsiranja emoji u temama, što sve više povećava nepotrebnu napuhanost WordPressa. Generiranje je dosta osnovno, te neće biti podržane mape stranica za slike ili videozapise. Možda je ovo razočaravajuće jer je moglo bolje ali za početak je i to nešto. Međutim kako je ovo tek osnovna funkcionalnost, u budućnosti će vjerojatno biti nadograđeno i bolje napravljeno. Mišljenja smo da sve ovakve osnovne stvari koje pokušavamo osposobiti instaliranim dodacima trebali bi biti sastavni dio jezgre WordPressa.