WordPress omogućuje automatsko ažuriranje dodataka i tema

Od verzije 3.7 WordPress je imao omogućeno isključivo ažuriranje manjih sigurnosnih propusta. Od verzije 5.5 WordPress omogućuje automatsko ažuriranje dodataka i teme. Ovo je značajno kako bi se na vrijeme sve sigurnosne rupe zakrpale s smanjuje se potreba za ručnim radom.

Ažuriranje dodataka

Dodaci (pluginovi) važan su dio sustava jer omogućuju proširenje osnovne funkcionalnosti WordPressa. No i previše dodataka može negativno utjecati na performanse i usporiti sustav. U krajnjem slučaju zbog lošeg pisanja koda i održavanja dodaci mogu u potpunosti onemogućiti cijeli sustav. Osim izbjegavanja instaliranja dodataka koji nisu prijeko potrebno, iznimno važna stvar je redovito ih ažurirati. Često se prilikom izrade stranica o tome ne vodi računa te se stranice naprosto zapuste. Tako stranice postaju ranjive jer se redovito otkrivaju nove eksploatacije koje bi mogle omogućiti zloćudnim skriptama da upadnu u sustav, a sigurnosne rupe ispravljaju se novim verzijama. Kako bi se tome pribjeglo WordPress od verzije 5.5 omogućuje automatsko ažuriranje.

WordPress od verzije 3.7 omogućuje automatsko ažuriranje za kritične greške. Naravno, ukoliko ova mogućnost nije isključena u programskom kodu teme ili u konfiguracijskoj datoteci wp-config.php. Pogledajte za više informacija o isključivanju ili uključivanju automatskog ažuriranja WordPress sustava.

Uključivanje automatskog ažuriranja

Opcija utomatskog ažuriranja po zadanim postavkama nije automatski i uključena pa ju je potrebno uključiti tko ju želi. Jednostavno je za podesiti, potrebno je na stranici popisa svih dodataka uključiti opciju automatskog ažuriranja za svaki dodatak. posebno. Ista opcija postoji i na odabiru teme.

Za ažuriranje nema posebnih opcija, npr. ako bi htjeli raditi samo ažuriranje malih verzija, kao što je slučaj dobre prakse semantičkog verzioniranja. Kod semantičkog verzioniranja (rimjer verzije može biti 2.4.1) mali brojevi ozačavaju manje promjene koje sigurno neće slomiti sustav, dok veliki osnovni brojevi označavaju da su se radile velike promjene funkcionalnosti.

Imajte na umu da je svakako poželjno uz to imati automatski sustav izrade backupova, a ako nešto pukne u funkcionalnosti WordPress osjeti to te pošalju e-mail.

Ako se ažuriranje radi ručno, možete odmah provjeriti i krenuti u akciju popravljanja ako se nešto dogodi. Problem kod automatskog ažuriranja je taj što, iako možete dobiti informaciju ako je nešto puklo odmah, možda nećete biti u mogućnosti odmah i popraviti.