Optimizacija stranica za tražilice

Optimizacija web stranica za tražilice proces je koji je baziran na puno faktora i tehnika. Cilj svake SEO optimizacije je zauzimanje visoke pozicija na organskim (neplaćenim) rezultatima koji su vezani za određene ključne riječi i fraze koje korisnici upisuju u tražilice.

Najvažnije je imati dobar sadržaj koji je kvalitetno hijerarhijski postavljen,
U svakom slučaju najbolje je kada se cjelokupni proces izrade stranice može imati u rukama te imati pod kontrolom svaku cjelinu što u konačnici znači kvalitetno odrađenu izradu.

Najbitnija stavka je kvalitetan i dobro strukturiran sadržaj. Sva daljnja optimiziranja se kreću oko njega.

Najbolji rezultati postižu se kombinacijom tehničke optimizacije i sadržaja.

Na taj način možemo ostvariti odlično pozicioniranje u rezultatima tražilica kao što su Google, Bing i drugi.

Ili možda imate web stranica ali želite povećati prodaju ili upite? Ne sumnjate u kvalitetu vaših proizvoda i usluga ali zbog velike konkurencije ili drugih razloga. Optimizacija je dugoročno ulaganje i trud se isplati nakon više mjeseci.   . Potrebno je dogovoriti ciljeve, analizirati vašu stranicu te stranice vaše konkurencije. Određuju se ključne riječi i fraze. Ovisno o trenutnom webu radi se plan te se optimiza novijim sadrajem, tekstualnim i grafičkim sadržajem. Mjesečni izvještaj

U skladu sa mijenjanjem algoritma tražilica te razvoj najboljih praksi za rangiranje. U konačnici to znači veći povrat ulaganja (ROI – Return on investment). Visoka pozicija je vrlo važna, korisnici vrlo rijetko gledaju dalje od prve stranice rezultata pretrage. Visoko pozicionirane stranice odraz su kvalitetnih stranica.

On-page i off-page optimizacija. Kombinacija metoda dovodi do uspjeha.

On-page optimizacija

On page optiizacija je proces optimizacije same web stranice, njenih elemenata.

Ovdje je značajna optimizacija HTML koda, semantička strana, arhitektura stranica, optimizacija skripti i servera koje stranica koristi. Dobrom optimizacijom stranica postižemo vrhunsku brzinu učitavanja koja je jako bitna za dobro korisničko iskustvo, a što je od izrazitog značaja na mobilnim ekranima koji često nemaju mogućnost brze veze kao što je to slučaj sa stolnim računalima.

On page obuhvaća sve elemente stranice, sadržaj dobro strukturiran sa naslovima različitih težina, različite meta tagove koji se ne vide na samoj stranici međutim daju uvid tražilicama u pozadini (meta naslovi, opisi, alt tagovi na slikama, strukturirani podaci itd).

Opis stranice čini jedna ili dvije kratke rečenice koje će motivirati posjetioca da klikne na vašu stranicu. Optimizacija internih linkova unutar vaših stranica

Off-page optimizacija

Off page optimizacija čine vanjski linkovi i druge stvari koje se ne nalaze na vašoj stranici. Linkovi su vrlo važni, daju velik doprinos. Za izgradnju ovog potrebno je imati kvalitetan sadržaj na koji će drugi htjeti raditi poveznice.

Off page se odnosi na izgradnju reputacija vaših stranica, povezanost s drugim stranicama i društvenim mrežama, građenje mreže linkova, pogotovo s autoritetnih stranica na vašu. Čim je vaša stranica kvalitetnijeg sadržaja i informativnija ovaj dio će također biti bolji. Analiza cijelog weba te konkurencije.