Analiza web stranica pomoću toplinske karte

Pregled sadržaja

Toplinske karte koristan su alat koji nam pomaže poboljšati korisničko iskustvo na stranicama i povećati stope konverzije. U članku ćemo pogledati kako one funkcioniraju, kako ih možemo postaviti i analizirati.

Što su toplinske karte?

Toplinske karte su alati za vizualizaciju kompleksnih statističkih podataka, izrađeni su kako bi nam pomogli shvatiti kako se korisnici snalaze na stranici. Daju nam informacije što korisnici rade na stranicama, što gledaju ili ignoriraju, gdje klikaju, kako skrolaju, na kojim mjestima zastaju i kako se kreću stranicama. Toplinske karte mogu se zamisliti kao vizualno opisivanje kretanja korisnika.

Što pokazuje toplinska karta

Toplinske karte prikazuju ponašanje korisnika pomoću boja. Crvena boja je najtoplija boja te stoga označava najvišu razinu angažmana korisnika, žarišne točke, područja iznimne aktivnosti korisnika. Plava boja je najhladnija i označava mjesta za koja korisnik uopće ne mari. Žuta boja je nešto između. Što je područje na stranici crvenije, to je više zanimljivo korisnicima, tu se oni više zadržavaju.

Toplinske karte ne koriste samo web analitičari. One su univerzalan grafički prikaz koji mogu koristiti liječnici, inženjeri, sociolozi i mnogi drugi za potrebe svoje industrije. Npr. nogometni stručnjaci ih koriste za analizu kretanja suparničkih igrača na terenu i sakupljanja informacija radi postavljanja taktike prije utakmice s protivnikom. Crvena boja uvijek znači jaku gustoću informacija za razliku od plave koja označava nedostatak.

Tipovi toplinskih karta

Velik je broj različitih tipova toplinskih karata, većina njih dijeli slične karakteristike.

Skrolajuće toplinske karte

Na screenshotu web stranice imamo uvid do koje razine su posjetitelji najaktivniji. Obično pokazuju najveći angažman u početnom dijelu i postupno se sve više smanjuje njihova aktivnost kako se skrola prema footeru. Analiziranjem prosjeka možemo primijetiti na kojim sekcijama korisnici najviše odlaze i shodno time pokušati ih optimizirati.

Prema studiji Nielsen Norman Group, 80% korisnika provodi vrijeme gledajući sadržaj u gornjem dijelu stranice, tj. above the fold.

Klikabilne toplinske karte

Karta omogućuje vizualizaciju kako korisnici klikaju ili dodiruju prstima web stranicu. Što je područje crvenije, tim je veći angažman korisnika. Daju nam precizniji uvid u to klikaju li korisnici predviđene elemente koje želimo (CTA gumbe, linkove…) ili pokušavaju koristiti nešto drugo. Analizom možemo optimizirati stranicu za bolje konverzije.

Konfeti

Konfeti su prikazi visoke rezolucije koji nam omogućuju da detaljno vidimo pojedinačne klikove koje korisnici naprave. Svi prikazi stranica se zbrajaju te se potom pokazuje koliko klikova dobije svaki piksel. Informacije koje dobimo mogu biti vrlo zanimljive. Korisnici često klikaju elemente koji se uopće ni ne mogu kliknuti. Ali bez obzira na to, izvješće nam daje važne informacije kada tražimo uzroka za visoku stopu napuštanja stranice. Korisnici možda pokušavaju tražiti nešto i kliknuti dok frustrirajući ne odustanu i odu.

Konfeti omogućuju još i praćenje prilagođenim parametrima.

Toplinske karte kretanja miša

Karte prate aktivnost kretanja pokazivača. Za razliku od drugih tipova karta ova karta prati samo interakciju na računalima.

Reprodukcije korisničke sesije

Alat koji snima videozapis posjete korisnika i kada ga pokrenemo kao da gledamo film ili direktno pred nama korisnika kako se kreće po stranicama. Kao da ga uhodimo 🙂 Alat je koristan jer može pokazati na kojim dijelovima korisnici zastaju jer se ne snalaze.

Kako bi preciznije imali uvid bolje je gledati sesije koje su okinute kada je korisnik obavio neku radnju. Primjerice, korisnika počinjemo pratiti nakon što je pokrenuo interakciju s kontakt formom. Tada možemo vidjeti kako se korisnici odnose prema njoj i na koje probleme nailaze.

Što možemo naučiti gledajući toplinske karte

Doslovno možemo pratiti korisnika u detalje kako se kreće po stranici, kako skrola i gledati kako pomiče miš.

 • Pratiti kako se korisnici kreću – možemo pratiti kako korisnici skrolaju stranicu, primjerice, prelete li brzim potezom ili skrolaju polako radi čitanja
 • praćenje klikova – korisnike možemo pratiti na koja mjesta najčešće klikaju, bez obzira jesu li to interni linkovi, navigacijska traka, CTA gumbi ili drugi elementi za interakciju
 • praćenje na što se korisnici zadržavaju, kako pomiču pokazivač miša po stranici

Za poboljšavanje korisničkog sučelja i korisničkog iskustva.

Toplinske karte bilokojeg tipa pomažu nam:

 • saznati koja područja najviše privlače korisnike a koja najmanje
 • saznati koji elementi web stranice privlače najviše klikova
 • omogućuju nam pronalaženje optimalnih područja za postavljanje CTA gumba, oglasa, kontakt obrasca…
 • promatrati kako se korisnici kreću stranicom preko navigacije
 • promatranje ako postoje elementi na stranici koji smetaju jer odvraćaju pozornost posjetitelja

 

Koriste se za otkrivanje problema u dizajnu na određenim stranicama. Dobro ih je koristiti uz ankete radi prikupljanja dodatnih povratnih informacija. Što bi korisnici promijenili ili dodali.

Možda posjetitelji otvore stranicu ali već u startu primijeti da im stranica neće pružiti iformacije kojima su se nadali. Koliko vremena provode na stranici, do kojeg dijela skrolaju prije nego pobjegnu sa stranice, završava li sesija nakon što korisnik poduzme neku radnju

na kojim mjestima staju jer im je nešto zaokupio pozornost.

Kako funkcionira praćenje toplinske karte

Alat za praćenje napravi snimku (screenshot) cjelokupne web stranice na zadanoj adresi, te kreira mapu svih HTML elemenata koji se nalaze na stranici a s kojima bi korisnik mogao biti interaktivan. Svaka daljnja aktivnost koju korisnik napravi unutar prozora stranice se snimi i zabilježi. . Pregled toplinskih karti daje brzi vid

Kada trebamo koristiti toplinske karte

 • redizajn stranica ili problemi konvertiranja
 • A/B testiranje
 • Sadržajni marketing
 • Korisničko sučelje i analize upotrebljivosti
 • Lijevak konverzije

Primjeri toplinskih karata

Prikazuju se kao prozirni sloj (overlay) iznad same stranice, a bojama su označeni angažmani.

“F” uzorak standardni je primjer angažmana korisnika jer ljudi iz navike čitaju od gore prema dolje i s lijeva na desno. najviše pozornosti pridaje se.

Analize toplinske karte

Popularni alati za praćenje toplinskih karta

Na raspolaganju nam je velik broj alata za izradu i analizu toplinskih karta. Neki najpopularniji alati su:

 • Hotjar – možda najbolji alat za besplatnu verziju
 • Mouseflow – generalno dobro zaokružen proizvod
 • Crazy Egg – nije besplatan (osim kratkog probnog razdoblja) ali ima WordPress dodatak

Da bi analizirali toplinske karte stranica prvo moramo implementirati alat koji će na stranici pratiti korisnika. Implementacija započinje registriranjem na stranici alata, otvaranjem projekta (domene) kojeg želi pratiti te ćemo potom dobiti JavaScript kôd koji je potrebno dodati unutar <head> dijela svake stranice.

Također, treba imati na umu da je potrebno ažurirati izjavu o politici privatnosti na stranicama prije korištenja takvih alata jer se ipak prate akcije posjetitelja.

Sažetak

Potreban vam je redizaj web stranica a ne znate otkuda krenuti? Želite bolje optimizirati trenutnu stranicu? Uvid u toplinske karte može nam pružiti bitne informacije o detaljnjom kretanju korisnika i načinu kako se služi stranicama. Shodno tome, možemo sugerirati načine kako poboljšati stranicu i povećati konverzije. Samo nam se javite.