Google Search Console

Pregled sadržaja

Search Console (bivši Webmaster tools) je usluga koju Google nudi kako bi mogli pratiti perfomanse naših stranica. Pomaže nam shvatiti kakav je uvid Google tražilice u stranicu. Nije obavezna stvar i sama prijava ne utječe na rezultate pretraživanja međutim od velike je važnosti i alat je posve besplatan za korištenje. Od siječnja 2018. pružaju nam se nove mogućnosti kada je postavljena nova verzija Search Console.

Ne trebate biti developer da bi imali koristi od alata. Alat je namijenjen i drugima. Saznajte koje su sve značajke alata i kako ih koristiti za SEO poboljšanja na vašim web stranicama.

Pregled sekcija u Search konzoli

Generalni pregled je samo osnovni pregled sa grafovima i linkovi upućuju na svaku sekciju. Pogledajmo te glavne sekcijama koje su sve mogućnosti.

Performanse

Na ovoj stranici prikazano je više toga pa ajmo raščlaniti pojedine stavke. Na gornjem sučelju je filter koji omogućuje odabir  pregleda kako stranice rangiraju, kako slike rangiraju na Google pretrazi specifično za slike, potom na pretrazi za filmiće te novosti.

Dostupna je promjena raspona datuma za prikaz. Novost je da nova verzija omogućuje uvid u podatke posljednjih 16 mjeseci (počinju se registrirati otkad je prijavljena domena na Search Console), dok je starija omogućivala uvid u podatke do 90 dana.

Svaki od tih prikaza možete razvrstati prema broju klikova, dojmova (impresija), prosječnog klikovnog postotka (Click through rate), prosječne pozicije na tražilici. Moguće je i preciznije segmentiranje prema upitu, stranici, državi i vrsti uređaja.

Broj klikova

Broj klikova nam pokazuje koliko često korisnici kliknu kada vide našu stranicu u rezultatima pretrage. Ako je ovaj broj nizak, ne bi bilo loše pogledati mogu li se naslovi i opisi stranica optimizirati kako bi se bolje istaknuti u tim pretragama. Također bi bilo dobro provjeriti kako izgledaju drugi rezultati konkurencije. Broj klikova je direktno vezan za samu poziciju, jer ako se stranica nalazi u prva 3 rezultata tada će i broj klikova normalno biti znatno veći.

Impresije

Dojmovi ili impresije nam pokazuju koliko često se stranice prikazuje u rezultatima pretraživanja. Ovdje vidimo ključne riječi i pojmove ali ne vidimo i na koje stranice se točno ovo odnosi. Zato kliknite na ključne riječi da bi otvorili detaljniji prikaz za to i onda odaberite “Pages”.

Pogledajte jesu li ovdje navedene stranice za koje želite da rangiraju za te ključne riječi? Jer ako nisu, trebalo bi istražiti kakvo je stanje s tom stranicom i shodno tome pristupiti izradi SEO optimizacije.

Prosječni klikovni postotak (CTR)

Ovaj podatak nam govori koji postotak korisnika je kliknulo na našu stranicu. Da bi ga povećali pokušajte optimizirati meta naslov i opis stranice tako da se jače izdvoji i bolje privuče osobu. Ovo je moguće ako je stranica na prvom stranici pretraživanja, ako nije onda je potrebna dublja SEO optimizacija.

Prosječna pozicija

Kao što sam naziv govori, ovo je prosječna pozicija vaše stranice ovisno o navedenim ključnim riječima koje korisnici traže. Pozicija nikad nije fiksna već ovisi o mnogo faktora, jedan od njih je i sama lokacija korisnika, no podatak daje otprilike uvid u situaciju.

Pregled URL-a

Ubacite punu putanju adrese čime možete vidjeti neke podatke o toj stranici, ima li greške. Ako ste neke promjene izvršili i želite da se te promjene brzo zrcale na Google tražilici odaberite “Request indexing” kako bi zatražili ponovno indeksiranje.

Indeksiranost stranica

Pokrivenost

Sekcija pokrivenosti ukazuje nam koliko naših stranica je tražilica indeksirala, postoje li neke greške koje onemogućuju indeksiranje, koliko je ispravnih stranica te koliko stranica nije uzeto u razmatranje. Ako često radite promjene na stranicama nije loše svako malo baciti pogled na ovu sekciju kako bi pravovremeno ispravili nedostatke.

Ne znači nužno da su sve ove stavke bile greške ali ako ih promijenite možete kliknuti na URL i zatražiti ponovno indeksiranje. Nagli padovi u broju indeksiranih stranica, ako nisu namjerni, mogu ukazati na određene probleme kao isključena mogućnost indeksiranja na cijeloj web stranici ili možda probleme sa zloćudnim skriptama.

Mape stranica (sitemap)

Mapa stranica nam omogućuje uvid u sve važne stranice dostupne tražilicama na indeksiranje. Obavezno je unesite kako bi Google imao sav popis spreman za obradu. Samo unesite putanju datoteke u odnosu na domenu. Ako imate WordPress i verziju veću od 5.5 tada je datoteka wp-sitemap.xml, ali ako ste instalirali SEO Yoast datoteka je sitemap_index.xml. Ako ni to ne funkcionira, pokušajte samo sitemap.xml.

S vremenom se ovdje mogu vidjeti greške ukoliko postoje ili stranice koje nisu indeksirane  te kada je zadnji puta Google prošao taj popis i koliko je stranica otkrio.

Dolazni i interni linkovi

Na desnom dijelu je pregled internih linkova, što može biti korisno za analizu jer dobro uspostavljena mreža između vaših internih stranica je također bitna za SEO optimizaciju. Svaki link ima informaciju koliko stranica linka na njega a kada se kliknuti vidi se koje su to sve stranice koje linkaju na nju. Stranice koje su najbitnije trebale bi imati i najviše internih poveznica.

Poboljšanja stranica

Ovdje vidimo je li stranica generalno prilagođena za mobitele, tj. smanjuje li se sadržaj prikladno po veličinama ekrana. Tu je još pregled drugih manjih mogućih problema kao ako je tekst premale veličine da se može vidjeti pročitati ili su neki klikabilni elementi (linkovi, gumbovi, polja za kontakt obrasce…) previše blizu pa ih korisnici teže prstom kliknu (ima i onih krumpirastih prstiju :).