Kako privući korisnike da se prijave na newsletter?

Pregled sadržaja

Imamo u planu razrađenu strategiju koja će plasirati naš brend u visine i povećati prodaju. Jedna od njih je pomoću e-mail markertinga. Ali dolaskog GDPR uredba, više ne možemo slati bilokome naše promotivne materijale, kamoli da koristimo liste pretplatnika koje smo kupili. Korisnici trebaju dati suglasnost da primaju poštu. A ionako zahvaljujući istraživanjima znamo da korisnici koji su pokazali interes za naše proizvode su ti koji će vršiti konverzije.

Koje su glavne strategije za prikupljanje e-mail adresa? Koje su razlike između pojedinih strategija. Slanje newslettera je po istraživanjima najefikasnija marketinška strategija. Našim korisnicima koji su zainteresirani za usluge direktno se obraćamo i njihov angažman je najveći te polučuje najviše uspjeha. Kako bi krenuli u tu granu marketinga, trebamo prvo prikupiti njihove adrese. Mogućnosti je više i dosstupni su razni kanali, najčešći je način prikupljanje na vlastitoj web stranici.

Kako možemo potaknuti korisnike da se prijave?

Davanjem popusta i ostvarenjem drugih pogodnosti u web trgovini

Ako imamo web trgovinu sigurno na prvom mjestu je poticanje korisnika na pretplatu tako da im omogućimo jednokratni popust prilikom iduće narudžbe. Korisnici trebaju prepoznati vrijednost a mi nećemo puno izgubiti ako mu popustimo. Na koncu, dugoročno ćemo puno više profitirati nego što izgubimo malim popustom.

Kako korisnicima nuditi prijavu?

Klasični obrazac na web stranici

Bez obzira na tip web stranice koju smo kreirali, dodavanje obrasca za prikupljanje e-mail adresa je standardni način prikupljanja pretplatnika. Obrazac prikazujemo na svakoj unutrašnjoj stranici jer korisnik može doći iz različitih smjerova ali pozicija smještaja obrasca je nešto o čemu moramo voditi računa. Jedan od načina je učiniti obrazac uvijek vidljivim negdje na stranici, primjerice na kraju članka. A veće šanse za povećanje pretplate imamo ako obrazac za pretplatu prilagodimo tematici stranici na kojoj se korisnik nalazi.

Skočni prozor

Vrlo čest način za povlačenje pozornosti korisnika je kada mu prikažemo skočni (eng. popup) prozor. Takav skočni prozor zauzima cijeli ekran korisnika a njegovo prikazivanje možemo kontrolirati na više načina. Najefikasniji način je prikazati ga u trenutku kada korisnik namjerava napustiti stranicu. To nam je znak da se već upoznao s našim sadržajem i pravo je vrijeme da mu ponudimo beneficiju budućeg kvalitetnog sadržaja ako se prijavi na newsletter. Kako možemo znati da korisnik napušta stranicu? Obično je to kada mišem izlazi iz dijela koji prikazuje web stranicu, primjerice, cilj mu je ići na drugu stranicu pa mišem prelazi preko bookmarks trake ili upisuje neki pojam u adresnu traku.

Izrada odredišne stranice

Odredišne (eng. landing) stranice su posebno izrađene stranice koje imaju jedan određeni cilj a to je ostvarenje konverzije. U slučaju e-mail marketinga, cilj nam je prezentirati sve kvalitete koje naš newsletter može imati i ponuditi korisniku mogućnost prijave. Sve drugo što se nalazi na web stranici eliminiramo jer ne želimo da korisnik napravi išta drugo, a to znači niti da se kreće neku drugdje unutar našeg weba. Zbog tog razloga mičemo čak i primarnu navigacijsku traku.

Kvalitetno izrađena odredišna stranica maksimalno je usredotočena na prikupljanje pretplatnika.

Sažetak

Dotakli smo se nekih najčešćih metoda za prikupljanje email adresa koje su se kroz godine pokazale kao najbolji način. Nije loša ideja koristiti ih sve zajedno.

Treba li vam podesiti prikupljanje pretplatnika na web stranici?