Faze izrade web stranice

Planiranje i istraživanje

Planiranje i istraživanje prvi je korak koji činimo sa startne pozicije. Uvodni dio nije poželjno površno odraditi već ga je potrebno temeljito i sustavno proći kako bi projekt dali prijeko potreban zamah koji će nam potom omogućiti najbolje moguće rezultate.

Uvod i postavljanje dugoročnih ciljeva projekta

Saslušamo klijenta koji nas upozna s projektom, objasni nam svoju djelatnost, kako posao funkcionira i koja je ciljana grupa korisnika, ispriča nam svoje želje i definiramo stvarne potrebe web stranice koji mogu biti raznoliki – povećanje prometa, reklamiranje i povećanje svijesti o brendu ili proizvodu, generiranje više prodaje… Zajedno postavljamo glavne smjerove projekta, razrađujemo koncept u skladu sa budžetom i radi se dugoročni plan.

Analiza ključnih riječi

Postavljanje ključnih riječi važna je stavka izrade web stranica, osnova je svake SEO optimizacije za tražilice kao i bilokoje marketinške kampanje. Bez temeljitog upoznavanja s njima nećemo stvoriti ni dobre temelje za dalje stoga je ovo faza koju ne smijemo nipošto preskočiti.

Pomoću različitih alata radimo analizu ključnih riječi koje korisnici upisuju u tražilice, analizu ključnih riječi konkurencije, ovisno o kompetitivnosti riječi dodatno obraćamo pažnju na duge ključne riječi (long tail keywords), organiziramo riječi u kategorije prema semantici i vrijednosti, pazimo na kanibalizaciju (da nekoliko naših web stranica ne konkurira jedna drugoj za iste riječi).

Grafički dizajn i vizualni identitet stranice

Druga faza u kojoj se prikupljeni podaci polako pretvaraju u zamisli i konkretne predloške. Faza u kojoj najviše dolazi do izražaja naša kreativnost u odnosu na sadržaj s kojim raspolažemo.

Razrada vizualnog identiteta kroz sve stranice

Ovdje se definiraju svi elementi dizajna kao primarne i sekundardne boje, izgled i veličine tipografije, pozivi na akciju (gumbi, linkovi), izgled drugih elemenata klikabilnog korisničkog sučelja i drugi stilovi važni za cjelokupni dojam stranica. Boje se definiraju prema logotipu i generalno se nastoji zrcaliti sadašnji vizualni identitet brenda kako bi se jačala prepoznatljivost.

Programiranje stranice po mjeri

Nakon utvrđenog i usuglašenog dizajna kreće se u izradu web stranice. Programiranje web stranica proces je koji se može razgraditi u nekoliko faza.

Programiranje i povezivanje s bazom podataka

Postavlja se baza podataka i povezuje sa WordPress CMS-om. Definiraju se polja za unos svih potrebnih podataka i unosi se probni sadržaj za svaki predložak koji se radi. Pomoću PHP programskog jezika takvi podaci ispisuju se unutar HTML strukture koji drži sadržaj na mjestu.

Stranice se kodiraju i programiraju s fokusom na izbjegavanje repetivnosti, fokus je na visoku učinkovitost prilagođenih rješenja za dobru skalabilnost (naknadna mijenjanja i nadograđivanje komponenata u budućnosti). Pazi se da sve funkcionira glatko, imajući na umu optimalnost izvršenja upita prema bazi, optimizaciju brzine na front-endu, dobru praksu tehničke optimizacije za tražilice vodi se briga za sigurnost stranica.

Ovisno o tehnologiji, vrsti i kompleksnosti projekta ovaj proces može potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Rok izrade uvelike ovisi o kompleksnosti projekta.

Prilagodba za sve veličine ekrana

Najviše vremena često iziskuje prilagođavanje CSS stilova koji su zaduženi za kozmetiku. Kako je diktiran vizualni stil svih elemenata, potrebno ga je zrcaliti na same web stranice. Definirani predlošci prilagođavaju se po svim veličinama ekrana bez obzira o kojem uređaju se radi (mobiteli, tableti, laptopi, stolna računala). Stranica se mora maksimalno prilagoditi za svaki pomak širine ekrana na piksel. Tamo gdje je potrebno rade se eventualno još korekcije za glavne tipove preglednika (Chrome, Firefox, Edge, Safari).

Optimizacija, testiranje i objava

Web stranica je velikim dijelom završena, vrijeme je za fina uštimavanja i testiranja.

Optimizacija brzine učitavanja

Da bi stranica bila ultra brza po pitanju učitavanja, potrebno je izvršiti određene radnje koje su posebice bitne na mobilnim uređajima koji imaju ograničenu vezu s internetom. Brzina se testira pomoću određenih alata i potom se vrše korekcije. Sranice se predmemoriraju za posjetitelje (tzv. cache), minificiraju se sve JS i CSS datoteke, postavlja Gzip kompresija…

On-page SEO optimizacija

Rade se korekcije na strukturi naslova (h1-h6), meta naslovima, pišu se meta opisi za stranice, za slike koje su finalizirane i neće biti mijenjane pišu se alt tagovi uz korekciju naziva datoteka. Radi se na internom linkanju stranica, postavljaju se odlazni linkovi na autoritativne stranice, kanonični linkovi ako ima istih stranica (jako sličnih ili duplikata) da se preusmjere na mjerodavan link itd.

Migracija na glavni server

Kada je s klijentom usuglašena finalna verzija, projekt se seli u produkciju na glavni URL i mijenjaju se linkovi da se zrcale na novu adresu. Potom se još jednom vrše testiranja. Testiraju se kontakt forme i analiza se cjelokupni projekt alatima kako bi se eventualno otkrili nevažeći linkovi do kojih bi moglo doći prilikom migracije ili promjene kod restrikcija API ključeva koje se moraju zrcaliti na primarnu domenu.

Monitoring i održavanje

Kao i prethodna faza digitalnog marketinga tako je i ova faza opcionalna što ovisi o potrebama klijenta, željama i mogućnostima.

Održavanje i nadogradnja sustava

Predlažemo održavanje web stranica jer baš kao što i automobil treba povremeno servisirati isto je potrebno raditi i sa stranicom. Radi se periodično ažuriranje sustava na posljednje verzije, izrađuju se sigurnosne kopije baze podataka i eventualno cjelokupnog projekta (slike i drugi medijski zapisi), radi se nadogradnja korištenih JS skripta u temi radi podržavanja novih uređaja, kompatibilinosti između različitih sustava i ispravka bugova.

Proučavaju se programski logovi te se sukladno njihovim informacijama prema potrebi vrše korekcije i nadopune. Kontrolira se tehnička ispravnost kako bi se stranica održala živom i suvremenom.

Analiza prometa

Sukladno postavljenim mjerljivim ciljevima praćenja, rade se analize uspješnosti kroz detaljna izvješća Google Analytics na mjesečnoj, kvartalnoj i/ili godišnjoj razini. Analiziraju se brojni podaci koji točno govore što se događa na stranici, kakva je posjeta, tko su posjetitelji, kakvi su im interesi, preko kojih kanala dolaze na stranicu, koliko dugo se zadržavaju, gdje zapinju. Takvi podaci nam pomažu stvoriti jasniju sliku kako stranica odjekuje korisnicima.

Implementacija novih mogućnosti i korekcije prema potrebama

Sukladno željama klijenta, stranica se povremeno ažurira novim sadržajem, aktualnostima, novim slikama. Radi se implementacija novih modula prema potrebi, izrada novih predložaka i funkcionalnosti radi novih tipovima sadržaja, izrada novih interakcija i njihovo prilagođavanje po ekranima itd.