Izrada odredišne (landing) stranice

Pregled sadržaja

Odredišne (eng. landing) stranice ključan su dio svake marketinške strategije kako za male obrte tako i za velike korporacije. Kada je riječ o marketinškim porukama, pažnja ljudi je poprilično kratka. S obzirom na to da nas oglasi, reklame, promocije svakim danom bombardiraju nije ni čudo da im ne posvećujemo puno vremena. Studije su pokazale da imamo otprilike 8 sekundi da uvjerimo korisnike u vrijednost naše ponude. Stoga naša promocija treba biti kratka, jednostavna i direktna.

Ako se oglašavate preko Google Ads, Facebooks Ads ili bilokojih drugih načina a u oglasu koristite link na početnu stranicu ili neku drugu stranicu trebali bi razmisliti o posebnoj odredišna stranici.

Što je odredišna stranica i čemu služi

Ako su vam grane digitalnog marketinga nepoznanica, vjerojatno se pitate što su to odredišne stranice i zašto su vam potrebne.

Odredišna stranica je samostalna web stranica posebno izrađena radi marketinške kampanje. Maksimalno je optimizirana samo radi toga da se čim više korisnika privuče i poduzme određenu akciju.

Zadana akcija može biti bilo što:

 • ispunjavanje kontakt upita
 • kupnja proizvoda
 • pretplata na newsletter
 • promoviranje webinara

i još mnogo toga.

Web stranica se maksimalno optimizira za ciljanu skupinu i dodaju se svi bitni elementi koji trebaju biti na toj stranici. Sadržaj se prilagodi da prenese jednu poruku a da se korisnika ne zbunjuje s mnoštvom raznolikim informacija.

Odredišne stranice pojavile su se prvi puta krajem 2003. kada je Microsoft pokušao pronaći način kako da poveća lošu prodaju njihovog proizvoda Microsoft Office. Od tad je prošlo mnogo vremena, marketinški stručnjaci temeljito su testirali i iznijeli najbolje prakse, savjete i taktike kako najbolje optimizirati takvu stranicu.

Što nije odredišna stranica

Odredišna stranica nije bilokakva stranica na koju korisnik slijeće, ona nije početna stranica, stranica proizvoda ili neka druga uobičajena stranica koja nam je dostupna kroz navigacijsku traku. Bez obzira ako neku od tih stranica trenutno koristite kao odredišnu u oglašavanju.

Početna stranica je preopširna, često sadrži previše informacija jer je usputna stranica koja vodi na sve daljnje unutrašnje stranice i njezini pozivi na akciju (CTA gumbi) nisu optimizirano ciljani na jednu određenu stvar. Pažnja nije ciljano usmjereno na jednu stvar već se generalno prezentiraju sve usluge i proizvodi.

Isto tako i stranica proizvoda ima previše detalja okolo, srodne proizvode i druge elemente. Srž odredišne stranice je upravo suprotno, omogućiti korisnicima ono bitno, angažirati ga samo u jednom pravcu, ogoliti sa stranice sve što nije potrebno za izvršenje jedne određene akcije i korisniku se ne dopusti van dok ne obavi akciju koju smo si zadali.

Važni elementi odredišnih stranice i kako ih najbolje koristiti

Svaka web stranica je specifična te je potrebno imati na umu njen kontekst, ciljeve, postojeći dizajn, sadržaj. Dizajn odredišne stranice je specifičan jer nastojimo izolirati posjetitelja od bilo kakvog ometanja. Ipak, dizajn uključuje određene važne elemente koji se više-manje uvijek nalaze na odredišnoj stranici. Potrebno ih je pažljivo rasporediti na ključnim pozicijama radi maksimalne optimalnosti.

Najbitnije dijelove držimo iznad prijeloma stranice jer kada posjetitelj otvori stranicu svi ključni detalji trebaju mu odmah biti dostupni.

Dobar dizajn je onaj koji je minimalan, čist, jednostavan ali opet privlačan i vizualno atraktivan. Vezano za strukturu web dizajna i wireframe, prema studijama znamo da je dizajn koji je unutar jednog središnjeg stupca pogodan za najbolje konvertiranje.

Navigacija, header, footer a isto i svi drugi linkovi koji korisnika mogu odvratiti se maknu. Ne želimo zbunjivati posjetitelje i slati ih na drugo odredište. Želimo da su potpuno usredotočeni samo na jednu akciju a to je izvršenje konverzije. Sve što ne pomaže konverziji je smetnja koja bi mogla odvratiti korisnika i zbog toga se miče.

Jasni glavni naslov

Glavni naslov je prvi tekst koji posjetitelji uoče. Velik je, istaknut na samom vrhu stranice i jako je važan kotačić koji utječe na stopu konverzije. Treba biti napisan tako da je relevantan, sažeto pruža informacije koji se nalaze na stranici i s jasno definiranom porukom koja daje korisniku do znanja kakvu vrijednost ima usluga ili proizvod. Način pisanja treba biti direktan te da korisnika privuči emocijama. Možemo koristiti riječi kao što su “besplatno”, “novo”, “rasprodaja”, “na akciji”… kako bi čim čvršće uhvatili pažnju korisnika.

Ako je odredišna stranica duža informacijama tada koristimo više odjeljka i svaki odjeljak treba imati svoj naslov koji ga ukratko opisuje.

Vizualni elementi na stranici

Vizualni poticaji pomažu prenijeti dodatne informacije. Razlikujemo slikovne elemente i video.

Slike i grafike

Slike i drugi grafički elementi pomažu kupcima povezati određenu poruku. Treba koristiti visokokvalitetne slike, svrsishodne, da podržavaju tekst i opći ton kojim se govori. Dobra vizualna slika je jasna prezentacija onoga što predstavlja web stranica i neophodna je za visoku stopu konverzije jer ostavlja jak utisak na potencijalnog kupca. Korisniku se slika bolje ucrta u pamćenje i može snažno utjecati na odluku. Kvalitetne i stvarne vlastite slike jačeg su efekta i bolje konvertiraju od kupljenih stock fotografija.

Kvalitetan logotip je također važan kotačić u vizualnom dojmu, prepoznatljiv je simbol i prenosi povjerenje kupca.

Video

Studije pokazuju da korištenje videozapisa povećava konverzije za čak 86%. Video nam omogućuje detaljnije objašnjenje usluge ili proizvoda koji su glavni fokus odredišne stranice, da korisnik lakše razumije poruku i prije reagirati. Važno je samo zadržati njegovu pažnju, stoga video treba biti kratak i direktan, da brzo prenese informaciju i uvjeri korisnika u vrijednost ponude.

Tekst sadržaja

Iako za potrebe optimizacije za tražilice volimo detaljno raščlaniti svaku stavku, tekst odredišne stranice trebao bi biti kratak i direktan. Namjena mu nije da detaljno opiše svaku sitnicu, već da sažme glavne značajke i usmjeri korisnika na poziv za akciju. Uvodni tekst treba biti kratak kako bi se izbjeglo gomilanje teksta koji ne vodi ničemu. Jako je bitno da se informacije prezentiraju nenametljivo.

Važno je navesti koje su vrijednosti promocije ali taj dio ne treba biti odrađen kao blok teksta već pogodnosti možemo navesti koristeći listu nabrajanja. Lista ne bi smijela biti predugačka, ped do sedam točaka da se korisnici ne preopterete informacijama. Stavke u listi poredamo prema hijerarhiji vrijednosti, prvo onu koja je najkorisnija a potom one slabije.

Važno je imati na umu poznatu kraticu KISS (Keep It Short and Simple). Treba štedjeti na riječima i ne opterećivati korisnika detaljima ako nisu neophodni. Dajemo im do znanja samo ključne informacije govoreći jednostavnim jezikom koji uvjerava i naglašavajući jedinstvenu vrijednost proizvoda ili usluge.

Dobra gramatika i pravopis je jako bitna. Loš pravopis podsjeća nas na e-mailove prevaranata te ne ulijeva povjerenje. Koristimo malo veća slova od prosječnih vrijednosti jer olakšavaju čitanje i razumijevanje.

Jasni pozivi na akciju

Pozivi na akciju ili CTA (Call to Action) gumbi srž su svake odredišne stranice. Cilj ih je koristiti pametno, pažljivo ih prezentirati da budu svima jasno dostupni na stranici, dovoljno veliki i privlačni za klik. Dobro je koristiti kontrastnu boju da se jače istaknu. Ovisno o samoj duljini stranice, mogu biti na jednom mjestu ili se može postaviti više poziva na akciju na različitim mjestima. Jedan CTA obavezno treba smjestiti na samom početku otvaranja web stranice.

Tekst na njima treba pisati u imperativu . Poželjno je definirati tekst tako da se jasno daje do znanja što korisnik dobiva, da ga se uvjeri u kvalitetu i vrijednost i da će mu se isplatiti ali da ne koristimo previše riječi. 5-6 riječi je dovoljno.

Primjeri dobrog poziva na akciju:

 • “Saznajte kako postići veću konverziju!”
 • “Prijavi se na besplatni newsletter”
 • “Zatražite besplatnu procjenu!”
 • “Javite se radi ostvarivanja besplatnog kupona”
 • “Naručite danas”
 • “Nazovite nas odmah”

Kontakt obrazac

Neovisno o tome radimo li obrazac za kontaktiranje ili samo jednostavnu prijavu na newsletter, obrazac treba biti jasno vidljiv. Ako radimo veću verziju obrasca moramo se ipak sudržati da ne forsiramo korisnika na nepotreno ispunjavanje polja koja nam nisu jako bitna. Najvažniji element nam je e-mail korisnika ili njegov telefon. I ne zaboravimo još staviti uvjete korištenje koje nam nalaže GDPR te dodatno podesiti zaštitu od spama.

Mogu se prikazati podaci za kontakt tvrtke (e-adresu, telefonski broj, fizičku adresa…) kako bi potencijalni kupci mogli stupiti u kontakt s dodatnim pitanjima ili savjetima vezanima za ponudu.

Kredibiliteti

Možemo imati najbolji proizvod ili uslugu a da ne postižemo konverziju koliko bi željeli. Stoga na odredišne stranice uvijek obavezno uključujemo metode koje podižu kredibilitet i utvrđuju povjerenje kupaca kako bi ih potakli na konverziju.

Kredibilitet možemo povećati pomoću:

 • svjedočanstva zadovoljnih korisnika
 • odobrenja, priznanja, certifikati kvalitete
 • logotipovi poznatih tvrtki s kojima surađujemo
 • spomene tvrtke ili proizvoda u tisku
 • statistike upotrebe naših proizvoda

Razni su to oblici društvenog dokaza koji potencijalnog kupca uvjeravaju da je proizvod ili usluga kvalitetan, pouzdan i vrijedan nabave.

Kada govorimo o svjedočanstvima, potrebno je pobrinuti se da dolaze od stvarnih ljudi, a ne da su izmišljene osobe. Idealno je zatražiti povratne informacije od postojećih kupaca i uključite njihova svjedočenja. Korisno je napomenuti nešto o njima, kako se zovu, koja im je funkcija, dodati njihovu sliku ako nam dopuste i sl. Potencijalni kupci koji vide da su postojeći korisnici zadovoljni proizvodom ili uslugom imaju veći poriv i sami to postati.

Logotipovi brendova mogu biti u blago zagašenom tonu kako bi se zadržao fokus na našu ponudu. Poželjno da ih ima čim više a poznate brendove stavljamo na prva mjesta.

Sažetak

Dotakli smo se odredišne stranice, važnih stvari oko nje i kako konvertirati. Često se ne staje samo na jednoj odredišnoj stranici već se izrađuje više njih. Ovisno o veličini web stranica, proizvoda i usluga koje tvrtka nudi, nije rijetko da postoje čak i stotine posebno kreiranih odredišnih stranica na jednoj domeni.

Postavili ste oglašavanje a potrebna vam je odredišna stranica? Javite nam se kako bi vam preporučili izradu web stranice prilagođeno vašim potrebama.