Što je hosting i koji odabrati?

Pregled sadržaja

Što je hosting

Web hosting je server na kojem su smješten web stranica, prije svega datoteke potrebne za njihovo prikazivanje (programske skripte, stilove koji definiraju kozmetiku stranica, slike i druge medijski zapisi). Ovisno o metodi izrade stranice, server čuva bazu podataka u kojoj se spremaju svi zapisi potrebni za njihov rad u adminitstraciji (objave, postavke opcija unutar sustava itd.). Server također skladišti svi mailove koji su zaprimljeni za sve e-mail adrese podešene na njemu. Dakle, za web stranice je to dosta bitna stvar.

Ako je domena adresa vaše kuće, onda je hosting kuća koja postoji na toj adresi. Bez hostinga i bez domene ne možete imati web stranicu (dakle, web stranica nije isto kao imati registriran Facebook ili Instagram profil).

Kad se hosting zakupi, ako domena nije postavljena kroz taj hosting poslužitelj, potrebno je ažurirati DNS zapise kako bi domena upućivala na hosting. Ako ste domenu riješili kod iste tvrtke koja se bavi hosting uslugama nije potrebno ništa dodatno raditi. A ako već od prije imate registriranu domenu možete je slobodno preseliti kod pružatelja hostinga, tako da imate sve na jednom mjestu.

Tipovi hostinga

Postoje specijalizirane tvrtke koje se bave pružanjem usluga web hostinga. Svaka od njih nudi različite tipove hostinga i mnogo toga unutar tipova ovisi o samom paketu usluge.

Tri su glavna tipa web hostinga:

 • Shared hosting – dijeljeni hosting koji je pogodan za stranice male i srednje veličine. Kod njega je više stranica smješteno na istom serveru i stranice dijele resurse. Postoje ograničenja. Cijene su vrlo pristupačne.
 • VPS hosting – Nudi više fleksibilnosti, korisnici imaju puno veću kontrolu.
 • Dedicated hosting – nudi najviše resursa, serveri imaju jake procesora, više memorije, veći prostor na disku, najskuplji su

Kriteriji za odluku zakupa hostinga

Koje su vaše potrebe?

Za koju vrstu usluge vam treba hosting?

Tip web stranice koji želite imati uvelike uvjetuje tipu hostinga.

 • Ogledna stranica za firme – stranice su obično jednostavne, prezentiraju vaše usluge i govore o vama, možda na nekoliko stranih jezika.
 • Blog ili portal za novosti – potrebne su vam stranice za bloganje ili ovisno o ambicijama veći portal koji svakodnevno obrađuje novosti iz svijeta ili određene industrije
 • Web trgovina – planirate prodavati proizvode ili usluge online
 • Aplikacija – aplikacija je široki pojam koji može uključivati mnogo toga, no generalno su to rješenja koja uključuju prilagođena programiranja radi obrade podataka

Ako su ambicije velike i očekuje se velika navala posjete, potreban vam je jači tip hostinga koji to može podnijeti.

Koje točke hosting mora zadovoljiti

 • Minimalni prostor na disku – Mjeri se u gigabajtima, za minimalne stranice dovoljni su najmanji paketi od 500-1000 megabajta, ali ako planirate imati puno slika velike rezolucije, izradu backupa cijelog projekta, potrebno je ciljati znatno više. Uvijek je dobro uzeti SSD disk ako je moguće ispred tradicionalnih hard diskova zbog bolje brzine, premda im je cijena veća.
 • Bandwidth (ograničenje prijenosa podataka) – ovisno koje stranice želite imati na količinu posjete i koji tip podataka će korisnici preuzimati sa vaše stranice. Ako planirate imate videozapise trebat će vam veliki bandwidth.
 • Pouzdanost i stabilnost servera – većina servera garantira barem 99% stabilnost
 • Podrška – korisnička podrška je korisna stvar, ako sve glatko funkcionira ona nije potrebno no u slučaju kada je, bitno da mogu reagirati na ticket. Bolje firme pružaju korisničku podršku 24 sata dnevno, 7 dana tjedno.
 • Sigurnost – slaba sigurnost hostinga može pogodovati ugroženosti stranica. Hosting treba podržavati uobičajene stvari kao firewall, posljednju verziju PHP i drugo
 • Cijena – Svi mi želimo najbolje za stranice ali cijena je ipak često presudan faktor. Većina stranica će se zadovoljiti shared hostingom. Neki poslužitelji daju popust ako se hosting zakupi na godinu dana ili više. Postoje besplatni hostingi poslužitelji no na njih uistinu nema smisla gubiti vrijeme. Uvijek imaju ograničenja ili pokušavaju neke smicalice zbog čega se ne isplati trošiti vrijeme ni za testiranje stranica.

Kako odabrati pravu hosting tvrtku

Domaće tvrtke

Pregled nekih domaćih pouzdanih tvrtki:

Na što obratiti pozornost kod zakupa hostinga

Nedostaci lošeg hostinga

Kojem pružatelju usluga vjerovati? Često pitanje za osobe koje se prvi puta susreću sa zakupljivanjem online prostora.

Dobar odabir web hostinga ovisi o raznim faktorima. Koji su vaši zahtjevi? Koliko je velika stranica, kakvi su joj resursi potrebni, koliko prostora je potrebno na serveru, koliko je potrebno prostora radi mailova?

Vjerujete li domaćim tvrtkama ili želite uzeti hosting od neke strane tvrtke? Obično korisnici uzmu prvi hosting na kojeg naiđu ili kojeg vide reklamiranjem. Kvaliteta i pouzdanost je bitan faktor. Koliko korisnička podrška može brzo reagirati na upit? Neke tvrtke rade samo ujutro i podne, dok one jači poslužitelji rade 24 sata dnevno i možete im se obratiti za pomoć u bilokoje doba dana, čak i u 3 sata ujutro.

Pravilnim odabirom odabirate trajnog partnera koji vam cijelo vrijeme stoji na raspolaganju. Odgovaranja na ticket poruke ili chat, javlja se na telefon, hosting dobrih perefomansi što je ključno za brzo učitavanje web stranica, stabilnost servera i nizak downtime (vrijeme kad je server offline zbog održavanja).

Sažetak

Ako tražite pristupačan hosting slobodno nam se javite. Imamo iskustva u radu sa raznim poslužiteljima u Hrvatskoj te vam možemo dati prijedlog ovisno o vašim potrebama.