Google je objavio novi alat za testiranje bogatih rezultata

Google testiranje bogatih rezultata

Google je objavio da je njihov novi alat za testiranje bogatih rezultata Rich Results Test konačno izašao iz beta verzije. Alat sada u potpunosti podržava testiranje svih strukturiranih podataka, osim preporučene JSON-LD sintakse, tu su još Microdata i RDF.

Alat omogućuje nekoliko važnih stvari:

  • pokazuje koji strukturirani podaci su pravilno markirani i dostupni za obradu
  • javlja greške ukoliko su podaci neispravno implementirani ili neki kritično bitan podatak nedostaje te prijedloge kako ih ispraviti
  • učinkovitije obrađuje strukturirane podatke koji su dinamički učitani
  • prikazuje zasebno mobilne i desktop verzije rezultata
  • alat je u potpunosti usklađen sa izvješćima unutar Search Console

Korištenjem alata za testiranje stranica možemo vidjeti koje su sve bogate vrste rezultata pronađene na stranici što nam daje informaciju na koji način bi se stranice mogle prikazivati u Google rezultatima pretraživanja. Ovo ne jamči da će točno biti tako prikazano jer Google prilikom pretraživanja pokušava prikazati najbolje prilagođen rezultat svakom korisniku ali nam svejedno daje moćan uvid u analizu. Novi alat preciznije prikazuje implementirane podatke i možemo birati između opcije mobilnih pametnih uređaja i desktop računala.

Svako testiranje na novom alatu se sprema i čuva 90 dana kako bi se moglo retroaktivno provjeriti stanje.

Prethodni alat Structured data testing tool davao je nejasne informacije kad su određene informacije nedostajale, a još će neko vrijeme biti raspoloživ za upotrebu premda polako ali sigurno odlazi u povijest.

Što su to bogati rezultati?

Za one koji nisu upućeni, prilikom pretraživanja na tražilicama vjerojatno ste primijetili da Google nekim stranicama dodatno prikaže više informacija osim samog linka i dijelića teksta. Npr. može prikazati ocjene korisnika u obliku 5 ispunjenih žutih zvjezdica, što može biti slučaj kod stranica apartmana, trgovine koja prodaje bilokakve proizvode ili portala koji prikazuje popularne kulinarske recepte. Ili recimo može prikazati malu sličicu koja služi kao istaknuta slika članka. Postoji velik broj raznih mogućnosti jer je baza podataka podržanih entiteta ogromna a bazira se na rječniku Schema.org.

Tražilice pomoću bogatih rezultata mogu zaprimiti puno više informacija o sadržaju i funkcionalnosti web stranica te kako su one time kvalitetnije izgrađene veća je vjerojatno da će se prikazati na boljim pozicijama. I ne samo to, takvi strukturirani podaci puno više privlače korisnika te stoga imaju veću stopu klikanja nego obične stranice. Stoga, implementacija strukturiranih podataka je značajan faktor za bolje rangiranje i kvalitetnije korisničko iskustvo.

Kako se podese bogati rezultati

Ukratko, strukturirani podaci implementiraju se pomoću kodova unutar same stranice i nisu vidljivi posjetiteljima već isključivo botovima koje tražilice (Google, Bing itd.) odašilju kako bi analizirali stranice. Njihova implementacija nije jednostavna te njezin posao obavljaju educirani developeri.

Imaju li vaše web stranice podršku za strukturirane podatke koji daju više preciznijih podataka Googleu i drugim tražilicama? Slobodno nam se javite kako bi ih pravilno implementirali i dali vašem poslovanju dodatan zamah vjetra u leđa.