Vodič za izradu i vođenje Google Business profila

Pregled sadržaja

Google je danas najvažnija tražilica. Svake sekunde obradi preko 40 000 pretraga, što je 3,5 bilijuna svaki dan a godišnje je to preko 1,2 trilijuna (ovo je broj sa 11 nula). Vjeruje se da je Googleov uspjeh proizašao iz njegove želje i mogućnosti pružanja najkvalitetnijih rezultata za svakog korisnika. Razumijevanje namjere pretraživanja i pronalaženje najtočnijih i najrelevantnijih web stranica koja odgovaraju svakom upitu omogućili su Googleu da postane važan dio naše svakodnevice.

Važnost lokalnog pretraživanja

Google na svojojoj tražilici pruža najbolje rezultate na temelju namjere pretraživanja i lokacije korisnika. Što to zapravo znači? Korisnici kada traže određenu djelatnost ili proizvod, žele u kratkom vremenu saznati gdje se može naću njihovoj najbližoj okolici. Primjerice, nalazite se u Opatiji i želite pronaći neki hotel. Upišete samo taj pojam “hotel” u tražilicu i rezultati će biti najrelevantniji podaci za tu lokaciju. Dakle, nećete vidjeti koji su hoteli u Zagrebu ili Splitu premda su možda njihove stranice popularnije i bolje optimizirane za tražilicu, već ćete dobiti rezultate vezane za to područje Opatije i Rijeke.

Kombiniranjem traženog pojma i geo-lokacije korisnika Google je postao značajan medij za lokalna pretraživanja. Takva lokalna pretraga stvorila je jednake konkurentske uvjete za sve tvrtke neovisno o veličini i manje, te stoga lokalne tvrtke imaju mogućnost rangirati bolje na tom području i od jakih multinacionalnih kompanija.

Google je potom išao korak dalje i udružio lokalne rezultate pretraživanja s njihovom platformom Google karte, što je korisnicima omogućilo vizualnu predodžbu svih najbližih traženih lokacija na karti.

Što je Google My Business?

Shvaćajući važnost lokalnog pretraživanja, Google je 2014. napravio platformu Google My Business koja bi svim tvrtkama, obrtima i drugim djelatnostima omogućila registraciju svojeg poslovanja. Ovo je poslovni profil vaše tvrtke na Google tražilici koji omogućuje potencijalnim kupcima da više kupaca pronađe vašu tvrtku i upozna vaše proizvode ili uslugu, direktno iz pretraga na Google tražilici.

Registracija na toj platformi je posve besplatna a njenim korištenjem je omogućeno:

 • privlačenje novih klijenata
 • promocija akcija, događaja, prodaje i ponude
 • primanje ocjena i recenzija te odgovaranje na njih
 • održavanje točnih informacija o vašoj tvrtki ili obrtu

Na mobitelima i tabletima rezultati takvih profila prikazuju se odmah na vrhu pretraživanja, iznad samih rezultata web stranica. Na desktop računalima prikazuju se s desne strane rezultata.

Google My Business je danas izrastao u moćan marketinški alat za lokalnu SEO optimizaciju. Za razliku od plaćenih rezultata ovi prikazi u lokalnim rezultatima su posve besplatni. Obavezno iskoristite tu priliku.

Kako izgleda optimiziran profil

Optimiziran profil je prije svega profil koji ima ispunjene sve bitne informacije i konstantno je ažuriran. Google treba primijetiti da je profil aktivan.

Premda sve tvrtke imaju jednake startne uvjete na lokalnoj tražilici i ovdje postoji sustav rankiranja. Kvalitetnije prezentirane tvrtke i obrti, poslovanja koja imaju više informacija, bolje recenzije i ocjene će rangirati bolje od onih čiji profili su goli i neodržavani.

Kako postići bolje rankiranje na lokalnom pretraživanju

Velik broj korisnika dolaze direktno na Google jer kada traže određenu informaciju, tražilica im predoči odgovor bez potrebe da dalje traže po web stranicama i gube se u moru podataka. Dobar poslovni profil ključ je za visoku vidljivost u lokalnim pretraživanjima, isticanje iznad konkurencije i osvajanje kupaca. Pretvorite svoj Google profil u odličan alat za marketing vašeg lokalnog poslovanja.

Kreirajte osnovni profil

Registracija profila je jednostavna. Prijavite se na Google My Business stranici i ispunite naziv tvrtke i druge podatke vezane za kontakt. Ispunite svaki mogući odjeljak prikladnim podacima. Ime tvrtke, adresa, telefon, web stranica, radno vrijeme ako postoji.

Ako vaša tvrtka ima više lokacija, otvorite svaku lokaciju kao zasebunu. Ako profil vaše tvrtke već postoji, morate zatražiti vlasništvo.

Verifikacija profila

Nakon kreiranja profila potrebno ga je verificirati kako bi dokazali da ste upravo vi vlasnik te lokacije te kako ga nitko drugi ne bi mogao zloupotrijebiti.

Ovo je moguće učiniti na nekoliko načina:

 • dopisnicom koja se poštom šalje na vašu fizičku lokaciju
 • telefonom
 • emailom
 • skupno (kada se upravlja s deset ili više lokacija za istu tvrtku)
 • ako je lokacija već bila potvrđena na Google Search Console verifikacija može biti odmah riješena

Najčešći način je verifikacija dopisnicom koju vam Google pošalje poštom na fizičku adresu. Trebala bi doći unutar 14 dana. U dopisnici ćete pronaći kod koji trebate upisati u korinisčki račun. Ako kojim slučajem u navedeno vrijeme niste dobili Google dopisnicu možete zatražiti da vam pošalju novu, a u međuvremenu nemojte mijenjati podatke. Nakon primitka dopisnice imate 30 dana za verifikaciju.

Optimizirajte svaku moguću informaciju unutar profila

Nakon verifikacije može se krenuti u dublju optimizacije profila.

Svaki podatak dodatno provjerite. Nemojte si dopustiti male greške u podacima jer mogu biti značajne za rangiranje. Na vašim web stranicama, na Google My Business te na svim drugim servisima uvijek ciljajte da imate točno iste formatirane podatke, isti oblik naziva ulice, isti format broja telefona. Cilj je da vas svugdje konzistentno prepoznaju. Pazite da se svaki podatak podudara s ostalima na web stranica, svaka sitna nedosljednost uzima se u algoritam prilikom procjene vjerodostojnosti.

Naziv tvrtke

Naziv tvrtke pazite da bude identičan onom koji koristite na web stranici. Korisno je za kupce ako vas mogu posjetiti ili nazvati unutar radnog vremena.

Opis djelatnosti

Pod Info sekcijom unesite opis, kratko i jasno opišite čime se bavite i koje su osnovne usluge koju pružate ili glavni proizvodi koje prodajete. Iskoristite ovaj prostor kako bi bili jedinstveni i prikazali pozitivne strane onog što kupci vole u vašem poslu. Na raspolaganju vam je maksimalno 750 znakova. U početnim 200-300 znakova koristite glavne ključne riječi i njihove sinonime koje bi kupci mogli koristiti za pronalaženje proizvoda ili usluga vaše tvrtke. Ne ponavljajte informacije koje su već vidljive na drugim mjestima, tj. podatke koje ste već unosili i ne ubacujte linkove i ništa drugog osim čistog teksta.

Radno vrijeme

Uključite opciju radnog vremena i definirajte koje dane radite i u koje vrijeme. Ako je potrebno, postavite posebno radno vrijeme za blagdane, posebne događaje, dane s drugačijim rasporedom ili za privremena zatvaranja. Određene opcije ne postoji za neke kategorije, primjerice hoteli nemaju tu mogućnost uređivanja radnog vremena jer su svojim gostima otvoreni 24 sata.

Korisnici direktno mogu provjeriti radno vrijeme i vidjeti radite li u tom trenutku kako bi vas kontaktirali, što je pogotovo značajno u slučaju određenih dućana.

Područje djelovanja

Ako vršite dostavu, odaberite područje djelovanja. Primjerice, možete precizirati cijelu Hrvatsku i druge države, ili se fokusirati na određene županije, ili čak samo na određene kvartove unutar grada.

Fotografija

Unesite za početak nekoliko fotografija. Dodavanjem vlastitih fotografija možete osigurati da vaš profil izgleda najprofesionalnije a fotografije visoke kvalitete stvaraju snažan emotivni dojam i dokazano je da privlače više korisnika. Prema samoj Google informaciji, tvrtke koje postavljaju fotografije na svoj profil dobivaju 42% više zahtjeva na Google kartama i 35% više klikova na web lokacijama za razliku od tvrtki koje ne postavljaju fotografije.

Fotografije se mogu razdijeliti:

 • logotip: predstavlja vizualni identitet tvrtke te pomaže prepoznati vašu tvrtku kupcima na tržištu. Pogotovo tvrtke koje imaju samo osnovne informacije unešene (telefonski broj, radno vrijeme itd.) logotip se kod njih jako ističe. Idealna veličina je 250 x 250 px (minimalno 120 x 120 px)
 • naslovna fotografija: na vrh profila postavite naslovnu fotografiju koja najbolje predstavlja osobnost vaše tvrtke. U nekim slučajevima ta radnja ne jamči da će se naslovna fotografija pojaviti kao prva slika za vašu tvrtku. Idealna veličina fotografije je 1080 x 608 px (minimalno 480 x 270 px)
 • dodatne fotografije: razne druge fotografije vezane za poslovanje tvrtke (eksterijer, interijer, proizvodi i usluge, članovi tima…). Dodajte ih da biste istaknuli značajke svoje tvrtke te korisnicima omogućili donošenje odluka o kupnji

Objavljujte novosti na svom profilu

Na svom Google Business profilu možete objavljivati ponude, događaje, nove proizvode i promovirati proizvode. Takve objave prikazuju se u odjeljku pri dnu profila i njima dajete signal da ste aktivni što je kao i u slučaju recenzija ili ažuriranja fotografija pozitivan znak za bolje rangiranje. One mogu postati istaknute na temelju određenih upita za pretraživanje a mogu se dodatno prikazati i prilikom pretrage na Google karti.

Takve objave nagone korisnike da više istraže vaš profil i zadrže se na njemu. Ovo se dosta zanemaruje ali zapravo korisnici koji traže na Google tražilici imaju znatno veću namjeru za kupnju nekog proizvoda ili traženje određene usluge, nego kada na Facebooku gdje više ležerno skrolaju iz zabave (ili možda češće, iz puke dosade).

Svaka vrsta objava uključuje mogućnost dodavanja fotografije ili videozapisa te gumba za poziv na akciju (“pogledaj ponudu”, “saznajte više” itd.). Jedini nedostatak tih objava je da imaju rok trajanja od samo tjedan dana, a onda se arhiviraju. Ovaj period može se razlikovati kod događaja jer su oni vezani za određeni vremenski raspon.

Objave podržavaju dužinu teksta do 1500 znakova ali ipak je poželjno da su kratki, između 150-300 znakova kako bi sažeto prenijele informacije.

Pitanja i odgovori

Sekcija u obliku pitanja i odgovora novija je mogućnost koju omogućuje platforma. Svatko može postaviti pitanje na profilu, a svatko može i odgovoriti. Napravite popis najčešće postavljenih pitanja koje vaša tvrtka može dobiti, a zatim odgovorite na njih. Prilikom ovoga imajte na umu ključne riječi vezane uz termine vaše djelatnosti ali bez forsiranja, neka rečenice zvuče prirodno.

Proizvodi i usluge

Dodajte proizvode i usluge koje nudite, navedite naziv, opis i cijenu ako je moguće. Puni opis prikazuje se kada korisnik klikne na određeni proizvod. Opišite uslugu koju nudite, unesite cijenu (možete unijeti fiksnu cijenu ili cijenu “od”). S obzirom da sve ove radnje treba raditi ručno pa tako i ažurirati kada je potrebno, odaberite proizvode koji su trajni, koje nećete moći lako rasprodati ili kojima se cijena ne mijenja često.

Najbolje bi bilo da svoje usluge pametno i promišljeno slažete u različite skupine te opisujete kratkim ali preciznim rečenicama koje će biti od najveće koristi vašim budućim klijentima.

Sažetak

Google My Business može biti jak marketinški alat za rankiranje unutar lokalnog pretraživanja te nije samo jednokratna registracija profila. Zahtijeva kontinuirani rad kako bi se maksimizirala korist od njega. Pomoću napomenutih savjeta pretvorite poslovni profil u odličan alat za konverziju posjetioca u kupce i klijente.

Trebate li nekog tko će vam izraditi Google My Business profil ili nekoga tko će voditi vaše poslovanje prema smjernicama najbolje prakse? Javite nam se