Pregled svih značajnih Google algoritama

Pregled sadržaja

Što su Google algoritmi?

Googleovi algoritmi kompleksni su sustavi koje izvršuju njihova moćna superračunala. Nekoliko je važnih nadogradnji koje su ostavile značajan utjecaj, da su dobili svoje ime. Svakog dana stvaraju se novi webovi, otvaraju se nove objave. Iznenađujuće je kako tražilica uspije na naš jednostavan upit iščeprkati baš neke stranice koje su najrelevantnije našoj pretrazi. Upravo to je poanta algoritma. Sustav koji na temelju rangiranja uključuje brojne faktore. Rezultati pretrage se mjere u milijunskim brojkama ali sortirani su tako da nam daju najbolje. I sve to za manje od jedne sekunde.

Pregled najvažnijih Google algoritama

Pogledajmo koji su to najvažniji Google algoritmi.

Panda

Datum pokretanja: 24. veljače 2011.

U početku je velik broj stranica objavljivao sadržaj slabašnog teksta od tek nekoliko paragrafa. Često su stranice plagijarizirale druge web stranice bez pitanja im uzimajući tekstove i radeći običan copy paste na svoje stranice. Oni koji su se malo pobrinuli išli su tek malo dalje pa bi takvom sadržaju promijenili nešto sitnije, redoslijed riječi ili rečenica ili zamjena nekih riječi. U konačnici ove stranice nisu pružali ništa novog ili unikatnog.

Problemi sadržaja koje Panda degradira:

  • slab tekst – nema dovoljno sadržaja da bi bilo tekst bio koristan, sadržaj je loše odrađen
  • duplicirani sadržaj – sadržaj je kopiran sa drugih stranica bez promjene ili sa tek minimalnim izmjenama
  • gomilanje ključnih riječi – pisanje samo radi štancanja pojmova koji bi pomogli boljem rangiranju
  • gramatički nepravilno napisan – česta je bila situacija kod automatsko generiranih prijevoda stranica čime se pokušalo bez puno napora stvoriti sadržaj na drugi jezik. Takav sadržaj bez ljudske provjere i lekture nema smisla čitaču, a rađen je samo da manipulira rezultatima

Google je ovim algoritmom postavio prekretnicu na razini bolje zaštite autorskih prava. Pisanje originalnog i kvalitetnog sadržaja nije lak ni brz zadatak. Oduzima puno vremena za temeljito istraživanje, strukturiranje i formatiranje, pronalaženje prikladnih slika.

Pouka

Pišite sadržaj koji je baziran na analizi, temeljnom istraživanju ili vlastitom iskustvu, jedinstven i gramatički važeći. Pišite vlastitim riječima slijedeći prirodan ljudski govor. Stranice koje su tankog sadržaja obogatite sa više informacija i slika ili ih naprosto uklonite. Pitajte se je li određena stranica korisna za vaše posjetitelje, jesu li informacije vjerodostojne, jesu li originalne ili su reciklirane. Poznata je fraza “Sadržaj je kralj“.

Za provjeru autentičnosti teksta mogu se koristiti razni alati za provjeru plagijarizma, primjerice QueText. Realno ne možemo biti sigurno koliko su ovakvi alati mjerodavni, pa prema tome ne oslanjajte se previše na njih.

Penguin (2012.)

Datum pokretanja: 24. travnja 2012.

Algoritam cilja stranice koje:

  • linkovi koji su se kupovali
  • linkovi iz neprovjerenih izvora
  • spam linkovi na forumima, u komentarima blogova i sl.
  • linkovi sa preforsiranom optimizacijom sadržaja kada se ključne riječi spamaju u sadržaju

Hummingbird (2013.)

Datum pokretanja: 22. kolovoza 2013.

Algoritam omogućuje stranicama da se rangiraju i ako sadržaj ne sadrži baš točne riječi koje je korisnik upisao u tražilicu. Uzima u obzir prirodni jezik i širi kontekst traženog pojma. Sposoban je prepoznati sinonime (srodne riječi) i značenja određene riječi u odnosu sa drugim riječima. U konačnici bolje razumije korisnika i daje mu relevantnije rezultate.

Pigeon (2014.)

Datum pokretanja: 24. srpnja 2014.

Korisnikova lokacija postaje značajan faktor koji se uzima u obzir . Google je potresao lokalni SEO svijet ažuriranjem koje je dramatično izmijenilo neke lokalne rezultate i izmijenilo način na koji postupaju i tumače znakove lokacije. Google je tvrdio da je Pigeon stvorio tješnje veze između lokalnog algoritma i temeljnih algoritama.

RankBrain

Datum pokretanja: 21. travnja 2015.

Google je dao veliku najavu, otkrivajući da je strojno učenje već mjesecima dio algoritma, pridonoseći trećem najutjecajnijem faktoru rangiranja.

Mobilegeddon

Datum pokretanja: 21. travnja 2015.

Cilja stranice koje nisu prilagođene mobitelima te koje imaju slabo korisničko iskustvo na manjim ekranima. Osim same responzivnosti ekrana, važna je brzina. Google je unaprijed najavio ažuriranje algoritma rekavši nam da će se ljestvice za mobilne uređaje razlikovati za web lokacije prilagođene mobilnim uređajima počevši od 21. travnja. Krajem godine, algoritam je počeo ciljati i napadne skočne prozore kojima web stranice nastoje prikazati reklamu preko cijelog ekrana a da ne dopuštaju korisnicima normalan pregled sadržaja. Takvi skočni prozori su zapravo trikovi kojima vlasnici web stranica nastoje natjerati korisnike da kliknu na reklamu a sadržaj odlazi u drugi plan ili je uopće nebitan. Time dolazi do srozavanja kvalitete stranica a pretjerano nametljive reklame stvaraju loše iskustvo kod korisnika.

RankBrain

Datum pokretanja: 26. listopada 2015.

Google se počeo koristiti machine learningom. Google je dao veliku najavu, otkrivajući da je strojno učenje već mjesecima dio algoritma, pridonoseći trećem najutjecajnijem faktoru rangiranja.

Possum

Datum pokretanja: 1. rujna 2016.

Učinilo je da je lokacija korisnika značajna za rezultate. Lokalni rezultati su više pogođeni ovisno koliko blizu korisnik traži, pa ako je određena djelatnost bliže adresi korisnika veća je vjerojatno da je vidi među rezultatima.