Glasovno pretraživanje

Pregled sadržaja

Glasovno pretraživanje postaje sve popularnije. Danas pomoću glasa možemo pretraživati web ili se služiti raznim aplikacijama, povezan sa brojnim uređajima i aplikacijama. Postaviti da glazba svira, naručiti jelo ili pogledati svježe sportske rezultate.  za direkcije do određene lokacije, glasovne komande za diktiranje tekstovnih poruka ili korištenje mobilnih funkcija. za svaku radnju na mobitelima možete složiti okidač koji će pokrenuti željenu radnju. npr nazvati vašeg partnera. prosječna osoba tipka oko 40 riječi na minutu ali može pričati oko 150 riječi u minuti, što je brže i sa manje napora.

Uskoro će Google dodavati podatke o glasovnim upitima u Search Console te ćemo imati uvid u to kako korisnici dolaze do naših stranica.

Kako optimizirati stranice za glasovno pretraživanje?

Kratke riječi, jednostavnost misli i direktnost odgovora

Korisnici prilikom pretraživanja traže odgovor brzo, jednostavno i precizno. Ovakvo rangiranje traži nešto drugačiji način pisanja sadržaja i izradu njegove strukture. Preferiraju se kratki i sažeti odgovori na specifične upite. Izbjegavajte tehničke žargone i koristite jednostavan, uobičajeno govorni jezik.

Dakle, cjelokupna strategija pisanja sadržaja treba biti dio stvarnog govora.

Prirodni govor i namjera korisnika

Ljudi vrlo različito tipkaju i govore. Kada tražimo na klasičan način tipkanjem, upisujemo kratke i jednostavne ključne riječi u tražilicu. Primjerice, “vremenska prognoza Zagreb”, dok ćemo glasovnim pretraživanje postavljati pitanja u obliku pune rečenice “Kakvo je vrijeme u Zagrebu?”. Dakle, sam ton upita više nije tako robotski i oskudan, već je prirodan, konverzacijski, postavljamo upite baš onako kako pričamo u svakidašnjem životu.

Ciljanje složenih ključnih riječi

Složene ključne riječi – korisnici često pretražuju točno određene informacije – te stoga su glasovni upiti dulji . složne riječi imaju manji obujam pretraživanja

Vidljivost poslovanja na Google karti i usavršavanje lokalne optimizacije

Korisnici često traže informacije o određenoj lokaciji u njihovoj blizini. Primjerice, zanima ih gdje su najbliži restorani, kakva je njihova ponuda i radno vrijeme, imaju li  parkiralište te upute kako doći do njih. Isto se odnosi na sve druge tvrtke, obrte, dućane koji pružaju bilokakve usluge na fizičkim lokacijama.

Da bi uopće rangirali za takva glasovna pretraživanja korisnika, potreban je upis poslovanja na Google karti što je moguće registriranjem Google My Business profila.

Google Business profil je stoga važna stavka bilokakve lokalne SEO optimizacije.

Responzivnost stranica iliti mobilno optimizirani pregled

Glasovno pretraživanje se uglavnom radi na mobitelima i tabletima pa je očito da vaša web stranica mora biti prilagođena tim uređajima. Stranice trebaju osigurati optimizaciju slika i skripta, brzo vrijeme odaziva…

Glasovno prilagođene stranice su zapravo mobilno prilagođene.