Black hat SEO

Pregled sadržaja

Black Hat SEO je skupina taktika kojima je cilj brzo rangirati visoko na tražilicama. Međutim, to su zapravo trikovi kojima je cilj manipulacija tražilicama i korištenje njegovih nepoćudnih radnji dugoročno mogu ozbiljno naštetiti vašim stranicama.

Tehnike

Gomilanje ključnih riječi

Pretjerano gomilanje ključnih riječi u sadržaj samo da se riječi spominju u različitim varijacija. Nepotrebno je i korisniku nije korisno. Najčešće je to ponavljanje jednih istih riječi ili fraza u određenom obliku tako da često zvuče neprirodno. Korištenje ključnih riječi značajno je ako nije pretjerano. U novije vrijeme tražilice razumiju kontekst pisanja.

Prikrivanje sadržaja

Prikrivanje se odnosi na prikazivanje jednog dijela sadržaja korisnicima dok se drugačiji sadržaj prikazuje pretraživačima. Ovo rade s ciljem da botovima onemogući uvid u stvarni sadržaj, te dodandim ključnim riječima pokušavaju rangirati koje inače ne bi bile moguće s normalnim sadržajem. Ovo prikrivanje se ne odnosi na prilagođavanje sadržaja ovisno o ekranima, što je poanta responzivnosti. Botovima bi stranica trebala ispasti baš onako kako i korisnik vidi.

Ili jednostavnije prikrivanja kade se tekstu postavi ista boja kao i pozadina stranice tako da ju korisnik ne primijeti premda mu je tekst pred nosom. Daljnji primjer je kada se stvaraju linkovi a nisu vidljivi. Radi se zbog toga da korisnik dođe na stranicu traženjem pojma na tražilici, premda on ako dođe tim putem ne vidi taj sadržaj koji je tražio.Kada se sadržaj gradi kao mamac, stranica ima određenu temu i kada dohvati određeni autoritet za tu temu, sadržaj se zamijeni za nešto drugo. Ovo vara i korisnike i tražilice.

Neprikladna preusmjeravanja

Preusmjeravanje tražilice na jednu stranicu a korisnike na drugu. Ili preusmjeravanje stranice koja ima jak autoritet te puno dolaznih linkova na drugu stranicu koja je loše rangirana, s ciljem da se ojača njezina pozicija u rezultatima pretrage. Preusmjeravanje ako se izvede na trajno pomoću 301 HTTP, znači da je stranica trajno preseljenja na drugi URL.

Kupnja i manipulacija linkovima

Svi linovi kojima se manipulira radi stjecanja boljeg rangiranja krše smjernice.

Duplicirani sadržaj

Duplicirani sadržaj odnosi se na često viđen copy-paste praksu kada se kopiraju određeni dijelovi sadržaja ili čak cijeli tekstovi. Tražilice preferiraju jedinstveni sadržaj. Kada se isti rezultati jave u indeksu ovo je tražilicama jasan znak manipuliranja.

Zloupotreba strukturiranih podataka

Strukturirani podaci su meta podaci kojima se može precizirati podaci tražilicama. Omogućuju promjenu načina prikazivanja sadržaja na rezultatima pretraga čime se izdvajaju od konkurencije. Ima ih jako puno. pružanje netočnih podataka kako bi ih imali čim više popunjene s ciljem zavaravanja tražilica i korisnika. Tako primjerice stranice sebi dodijele 5 zvjezdica i lažne recenzije kako bi se istaknuli u rezultatima pretraga.

Spamanje

Tehnika uključuje svima nama dobro poznato spamanje na različitim mjestima. Korištenje skripta koje same traže blogove kako bi mogle ostaviti komentar s linkovima. Većina blogova danas ionako automatski na linkove stavlja nofollow atribut koji spriječava tražilice prilikom indeksiranja da slijede te poveznice i daju im vrijednost a postoje i jače zaštite koje u startu eliminiraju mogućnost ostavljanja spam komentara. Svejedno, ovakvo građenje linkova se može negativno odraziti na autora i nije preporučljivo raditi. Ako ste vlasnik stranice s komentarima preporuka je ručno odobriti svaki komentar, sekcija sa automatiziranim komentarima može dati dojam stranicama da su zapuštene.

Građenje farme linkova

izrada kolekcije raznih stranica koje su rađene isključivo u svrhu međusobnih linkanja. Dolazne veze jak su signal tražilicama kako je stranica dobra, one time daju glas. Black hat tehnika iskorištava to te umjetno povećava broj dolaznih linkova za određenu stranicu.

Varijacija tehnike je kada se napravi mreža privatnih blogova koji svi linkaju na matične stranice kako bi ju ojačali linkovima. Rade u nadi da tražilice neće primijetiit da su oni u kontroli svih tih blogova. Često autori kupuju domene koje već imaju stvoren autoritet domene.