Black hat SEO

Pregled sadržaja

Rangiranje u tražilicama je važna stavka za svako poslovanje. Tražilice uvijek pokušavaju dati dobro korisničko iskustvo pretraživanja, kada tražimo pojam da nam daju najrelevantnije rezultate koji će nam biti korisni. To čine zahvaljujući sofisticiranom algoritmu koji uzima u obzir ogroman broj različitih faktora. Developeri koji rade na razvoju tražilica ulijevaju velike napore u izradu najkvalitetnijeg proizvoda i shodno tome algoritmi svaki danom postaju sve napredniji.

U članku ćemo objasniti koje su sve taktike Black Hat SEO tako da ih se može prepoznati i izbjeći prilikom izrade strategije optimizacije.

Što je Black hat SEO

Black Hat SEO je skupina taktika kojima je cilj brzo rangirati visoko na tražilicama. Međutim, to su zapravo trikovi, neetičke i sumnjive taktike kojima je cilj manipulacija tražilicama kako bi se nastojao prevariti njihov algoritam. Korištenje takvih nepoćudnih radnji dugoročno mogu ozbiljno naštetiti vašim stranicama jer često završi kaznom a ponekad i potpunim brisanjem sa rezultata pretraga. S druge strane, tzv. White hat SEO je sustav metoda dobre prakse i pozitivan je način kako možemo odraditi bolju optimizaciju web stranica.

Popularne Black hat SEO metode i kako ih možemo preobratiti u pozitivne

Gomilanje ključnih riječi

Pretjerano gomilanje ključnih riječi u sadržaj samo da se riječi spominju u različitim varijacija. Nepotrebno je i korisniku nije korisno. Najčešće je to ponavljanje jednih istih riječi ili fraza u određenom obliku tako da često zvuče neprirodno. Korištenje ključnih riječi značajno je ako nije pretjerano. U novije vrijeme tražilice razumiju kontekst pisanja.

Rješenje

Potrebno je fokusirati se na stvaranje kvalitetnog sadržaja bez nepotrebnog gomilanja ključnih riječi i pojmova. Tražilice su danas napredne te mogu razumijeti namjeru korisnika.

Prikrivanje sadržaja

Prikrivanje (eng. cloaking) se odnosi na prikazivanje jednog dijela sadržaja korisnicima dok se drugačiji sadržaj prikazuje pretraživačima. Ovo rade s ciljem da botovima onemogući uvid u stvarni sadržaj, te dodatnim ključnim riječima pokušavaju rangirati nešto što inače ne bi bilo moguće s normalnim sadržajem. No bitno je imati na umu da takvo prikrivanje se ne odnosi na prilagođavanje sadržaja raznim veličinama ekrana, što je poanta responzivnosti. Također se ne odnosi na korištenje komponente harmonike koja će dio sadržaja sakriti korisnicima sve dok ga oni ne zatraži.

Druge metode prikrivanja su kada se u tekstu postavi boja slova da bude ista kao i pozadina stranice tako da taj tekst korisnik uopće ne primijeti premda mu je pred nosom. Također, drugi primjeri mogu biti kada su u sadržaju linkovi koji nisu vidljivi. Radi se zbog toga da korisnik dođe na stranicu traženjem pojma na tražilici, premda on ako dođe tim putem ne vidi taj sadržaj koji je tražio. Potom kada se sadržaj gradi kao mamac, stranica ima određenu temu i kada dohvati određeni autoritet za tu temu, sadržaj se zamijeni za nešto drugo. To će prevariti i korisnike i tražilice.

Rješenje

Jednostavno rješenje je da moramo izbjegavati pokušaje zavaravanja algoritma. Sav sadržaj treba prezentirati korisniku u najboljoj mjeri i uvijek ciljati na stvaranje dobrog korisničkog iskustva. Također, botovima bi stranica trebala ispasti baš onako kako i korisnik vidi.

Neprikladna preusmjeravanja

Preusmjeravanje tražilice na jednu stranicu a korisnike na drugu je također jedna od manipulativnih tehnika. Ili preusmjeravanje stranice koja ima jak autoritet te puno dolaznih linkova na neku drugu našu stranicu koja je loše rangirana na tražilicama, s ciljem da se umjetno ojača njezina pozicija u rezultatima pretrage.

Rješenje

Preusmjeravanja tj. redirekcije se obično rade kada se URL stranice promijeni, neovisno o tome preseli li se web stranica na sasvim drugu domenu ili se samo promijenio slug (adresa unutrašnje stranice ili objave). Također je radimo kada neka stranica više nije aktualna, primjerice, kada neki proizvod ili uslugu više nećemo imati u ponudi. Redirekcijama tada dajemo do znanja tražilicama a i korisnicima da tu stranicu mogu pronaći na drugoj lokaciji ili da imamo u ponudi neke druge slične proizvode. Sve redirekcije potrebno je obaviti savjesno bez manipulacije koja nam mogu samo donijeti štetu dugoročno.

Kupnja i manipulacija linkovima

Velik broj linkova koji su upućuni na tuđim pouzdanim web stranicama prema nama jak su signal tražilicama da je i naša stranica mjerodavna za taj određeni sadržaj. Unutar off-page SEO optimizacije građenje takvih vanjskih linkova popularna je metoda gdje nastojimo ostvariti čim veći broj kvalitetnih poveznica. Međutim, stjecanje kvalitetnih linkova je uistinu težak zadatak i shodno tome izrodile su se metode kojima neki nastoje manipulirati linkovima radi stjecanja boljeg rangiranja.

Česta metoda je izrada većeg broja web stranica koje su istog sadržaja, loše kvalitete a nalaze se na različitim domenama. Potom je na svakoj od njih postavljena mreža linkova koja međusobno povezuje sve te stranice i time dolazi do umjetnog povećavanja broja dolaznih linkova za određenu stranicu. Često autori pribjegavaju i kupnji starih domena koje već imaju stvoren nekakav autoritet. Međutim, iako je takva metoda polučila uspjeh kraće vrijeme, danas je Google napredniji i takve farme linkova strogo su penalizirane.

Rješenje

Nikada nemojte kupovati linkove ili ih prodavati. Pružanje proizvoda u zamjenu za linkove također je zabranjeno. Ili izraditi mrežu različitih web stranica koje su rađene isključivo u svrhu međusobnih linkanja.

Zašto bi netko linkao baš na nas? Glavni ako ne i jedini razlog treba biti taj da naše stranice mogu ponuditi izrazito kvalitetan sadržaj korisnicima te biti autoritativan glas u području gdje smo stručnjaci. Ako se bavite prodajom i servisiranjem neke opreme, potrebno je stvarati koristan sadržaj koji je vezan uz te teme. Pisanje o načinu održavanja uređaja, što treba raditi a što se ne smije, što treba paziti prilikom kupnje, kako otkloniti neki problem itd. Sve su to metode stvaranja sadržaja koje mogu biti od velike koristi našim kupcima koji će tako prepoznati vrijednost naših stranica a tada ćemo i prirodnim putem stjecati njihove linkove.

Duplicirani sadržaj

Duplicirani sadržaj odnosi se na često viđenu copy-paste praksu kada se kopiraju određeni dijelovi sadržaja ili čak cijeli tekstovi. Tražilice i uvijek preferiraju jedinstveni sadržaj i maksimalno pozitivno iskustvo korisnika. Nema smisla da korisnik traži neki pojam i skače od stranice do stranice gledajući jedan te isti sadržaj. Kada se isti rezultati jave u indeksu ovo je tražilicama jasan znak manipuliranja.

Rješenje

Rješenje je naravno stvaranje kvalitetnog vlastitog sadržaja. Ništa lakše, zar ne? 🙂

No, ako smo već toliko nemaštoviti da ne možemo stvarati kvalitetan sadržaj, ako ništa drugo potrebno je barem tekst preoblikovati drugim riječima da ne ispadne duplikat a da zadrži smisao. Postoje određeni alati koji mogu detektirati plagirani tekst, premda se ne možemo 100% u njih pouzdati ali ih barem možemo koristiti kao neku nit vodilju.

Zloupotreba strukturiranih podataka

Strukturirani podaci jedna je napredna metoda optimizacije web stranica za tražilice. To su određeni meta podaci kojima se mogu precizirati velik broj podataka u najsitnije detalje. Njih korisnici neće vidjeti na stranici jer se nalaze unutar kôda web stranice no od velike su važnosti tražilicama koje mogu jasnije razumijeti svaku pojedinu informaciju. Primjerice, ako imamo web trgovinu u kojoj prodajemo neki proizvod, svaka informacija se može precizirati tražilicama. Naziv proizvoda, cijena, šifra proizvoda itd. Tražilica tada jasno zna na što se koja informacija odnosi i ništa nije prepušteno slučaju. Podatke preciziramo točno određenim rječnikom koji se zove Schema.

Tražilice mogu pomoću strukturiranih podataka promijeniti načina prikazivanja stranice na rezultatima pretraga čime je izdvoje od konkurencije. Vjerojatno ste primijetiti žute zvjezdice koje ponekad opisuju kvalitetu neke stranice, uslugu ili proizvod. Kod manipuliranja takvim podacima stranice mogu sebi dodijeliti 5 zvjezdica i postaviti lažne recenzije kako bi se pokušale istaknuti u rezultatima pretraga. Zvjezdice su jedan od načina premda postoje i razne druge metode. U svakom slučaju, lažiranje podataka se može snažno obiti o glavu i dugoročno srozati stranice u očima tražilica.

Rješenje

Stvar je jednostavna, treba se pridržavati dobre prakse korištenja strukturiranih podataka, paziti da su svi podaci točni i relevantni i prezentirani u najboljoj mjeri te da se korisnici ne zavaravaju.

Spamanje

Tehnika uključuje svima nama dobro poznato spamanje na različitim mjestima. Korištenje skripta koje same traže blogove kako bi mogle ostaviti komentar s linkovima. Većina blogova danas ionako automatski na linkove stavlja nofollow atribut koji spriječava tražilice prilikom indeksiranja da slijede te poveznice i daju im vrijednost a postoje i jače metode zaštite od spama koje u startu eliminiraju mogućnost ostavljanja spam komentara. Svejedno, ovakvo građenje linkova se može negativno odraziti na autora i nije preporučljivo raditi.

Rješenje

Ako ste vlasnik web stranice s komentarima, preporuka je ručno odobriti svaki komentar jer sekcija s automatiziranim komentarima može dati dojam korisnicima da su  stranice zapuštene. Slična stvar je i sa forumima kada se komentiraju teme, bilo botovi ili stvarni korisnici.

Sažetak

U članku smo se osvrnuli na neke od popularnih Black hat SEO metoda koje su riskantne i prije ili poslije će rezultirati penaliziranjem stranica. Uistinu nije vrijedno na njih gubiti vrijeme već se usmjerite na kvalitetu i etične vrijednosti. Budite u toku sa smjernicama dobre prakse za webmastere kako biste mogli izbjeći taktike zabranjene pretraživačima, premda bi vam one mogle imati na prvu ruku smisla. Primjerice, pogledajte Google smjernice za webmastere te Bing smjernice dobre prakse. Ili samo čitajte dalje naše stranice. 🙂