Bing sada može odgovarati na upite jednostavnim “Da” ili “Ne” odgovorom

Premda Microsoft Bing tražilica zauzima relativno mali postotak tržišta, ipak svaki dan korisnici na njoj izvrše na stotine milijuna upita na preko 100 različitih jezika. Kako korisnici očekuju najprikladnije rezultate za njihove tražene pojmove tako i Bing trudi pružiti korisnicima najbolje iskustvo.

Kada pretražujemo neki određeni pojam na Bing tražilici, Bing nam od sada može odgovoriti sa “Da” ili “Ne”, kako navodi službena objava na Bing blogu. Primjerice, ako tražite informaciju mogu li psi jesti čokoladu. Pokušajte i sami te se uvjerite ako funkcionira na primjeru.

Često korisnici traže potvrdu u nešto kako bi se osjećali sigurnima i ne žele nepotrebno trošiti svoje dragocjeno vrijeme na puno čitanja. Bing je razvio model generiranja procjene koliko je odlomak određene stranice ili dokumenta (npr. PDF datoteke) mjerodavan za traženi upit korisnika te može li se na njega dati jednostavan odgovor. Najbolje vidimo na idućem primjeru, mogu li psi jesti čokoladu.

Zahvaljujući [eng]Natural Language Representation (NLR)[/eng] metodi provjere, može se zaključiti da je čokolada otrovna za pse te da ih nije dobro njime hraniti. Sustav je ovo zaključio iako izvor informacije nije nužno izričito navedenu informaciju i napisao. Za neke upite Bing predlaže modificiranje upita kako bi mogao dati precizniji odgovor. Rezultat pretrage može prikazati vrtuljak (carousel) povezanih objava iz više različitih izvora. U narednom primjeru vidimo da prikazuje dodatne upite za “mogu li psi jesti tamnu čokoladu” i “jedu li psi bijelu čokoladu”.

Bing je ovom promjenom demonstrirao napreden sposobnosti umjetne inteligencije koja uspijeva otkriti namjeru korisnika i pružiti mu inteligentni odgovor. Trenutno je ta funkcionalnost moguća na engleskim upitima a kako tehnologija napreduje mogli bi očekivati slična poboljšanja i za naše govorno područje.