Što su 404 greške i kako raditi s njima

Pregled sadržaja

Greške se uvijek događaju, pogotovo na velikim web stranicama a greška pod statusnim kodom 404 je jedna od najčešćih. Poznata vam je situacija kada surfate negdje, kliknete na neki link i umjesto da vas link odvede na sadržaj koji ste htjeli (bilo na stranici na kojoj se trenutno nalazite ili koji vodi na druge vanjske stranice), prikaže vam se greška da tražena stranica nije pronađena. Eh…

Što je 404 greška?

Greška 404 jedna je od standardiziranih statusnih kodova koje server šalje pregledniku korisnika. Preglednik je uspostavio komunikaciju sa serverom, međutim server nije mogao izvršiti i pronaći traženu radnju. Stranica koja je nekoć postojala više je nema i korisniku se prikaže greška.

Takvi linkovi koji ne vode nikamo poznati su kao slomljeni ili nevažeći linkovi.

Zašto se greška zove 404?

Greška 404 je dio mnogih drugih statusnih grešaka ma koje preglednik može naići. Svaka znamenka u toj broju ima svoje značenje.

  • 4 – prvi broj označava grešku s web strane korisnika i server vam skreće pozornost na to. Može se dogoditi i da preglednik klijenta možda nije pružio valjane informacije za provjeru autentičnosti.
  • 0 – drugi broj označava generalnu pogrešku sintakse, propust u pisanju
  • 4 – zadnji broj označava specifičnu pogrešku

Microsoft serveri IIS 7.0 i kasnije verzije koriste i dodatne kôdove HTTP statusa kako bi detaljnije specificirale grešku.

Primjerice, neki od lakše razumljivih kodova su:

  • 404.1 – web mjesto nije pronađeno
  • 404.3 – postoji ograničenje na tip podataka (HTML, GIF…)
  • 404.4 – rukovatelj nije konfiguriran
  • 404.9 – atribut datoteke je skriven
  • 404.15 – predugačak je niz upita
  • 404.20 – previše je segmenata URL-a

Kako dolazi do te greške?

Do greške može doći nakon nekakvih promjena na web stranici.

Stranici je promijenjen slug

Nismo sigurni kako bi se ovo najbolje prevelo na hrvatski, no slug je riječ ili skupina riječi koja identificira trenutnu stranicu unutar domene i hijerarhije web stranica. Slug kao i ostatak adrese obično nema naše dijakritičke znakove kao što su š, č, ć, đ, ž, već su oni zamijenjeni slovima bez kvačica.

U primjeru https://web-trgovina.hr/o-nama skupina o-nama je ovdje slug.

Stranica je obrisana ili je preseljena drugdje

Stranica vam više nije bila potrebna, primjerice neki proizvod ste prodali i više ga nećete imati. Ili ste možda odlučili napraviti red na stranicama i bolje organizirati proizvode u prikladne kategorije.

Održavanje web stranica je jako bitna stvar, kao što i vaš vaš auto traži redovite preglede, podmazivanja, zamjenu zastarjelih komponenti novima tako je i web stranicu nužno povremeno servisirati i pratiti trendove u industriji.

Cijeli web je preseljen

Često se web stranice redizajniraju ili im se može promijeniti platforma. Možda se stranica preseli sa Wixa, Joomle, Shopify na drugu platformu tipa WordPress a to često rezultira drugačijom strukturom URL-ova.

Ili moguće da je do greške došlo do zbog servera koji nije još u potpunosti odradio preseljenje ili zbog tehničkih pojedinosti koje nisu kompletirane. Premda, sama tranzicija ipak ne bi smjela trajati dugo.

Ili web stranice promijene naziv domene. U svakom slučaju adresa opet postaje posve druga.

Korisnik je pokušao upisati krivu adresu

Primjerice, u adresnu traku preglednika utipkali ste adresu web-trgovina.hr/kontatk umjesto web-trgovina.hr/kontakt. Ovakvi tipfeleri kao što se ovdje vidi u riječi kontakt vrlo su čest. Svima nama se dogodilo bezbroj puta da smo u žurbi utipkali kriva slova a ipak pritisnuli enter kako bi otvorili stranicu. Kada se u ovakvoj situaciji prikaže greška to je posve normalno jer smo krivi mi sami.

Korisnik je stigao na stranicu slijedeći krivi link

Provjerite da link ne upućuje na krivu adresu ili da je krivo postavljen. Tipfeleri su vrlo česte greške koje svi radimo. Ako uočite grešku na linku vanjske stranice, slobodno kontaktirajte vlasnika te domene kako bi mu ukazali na problem. Pogotovo ako se radi o linku koji linka na vašu web stranicu jer je to poželjno kako za vaše korisnike tako i radi tzv. juicea, kvalitete  koji link može prenijeti na drugu stranicu.

Razne druge situacije

Nekad su serveri znali biti podešeni da umjesto 403 greške (koja označava zabranjen pristup lokaciji) vraćaju 404 grešku kako bi spriječili i radi zaštite cenzurirali zahtjeve za koje su utvrdili da su potencijalno nezakoniti.

Što je blaga 404 greška i zašto se događa?

Blaga 404 greška zapravo nije nikakav službeni statusni kod koji vraća browser. Događa se kada server pošalje statusni kod 200 (što je znak da je sve u redu) ali Google ili druga tražilica ipak misli da bi stranica ipak trebala vratiti 404, jer nema sadržaja ili se dogodila neka greška na stranici. Dakle, ona je samo oznaka koju Google dodijeli stranicama što možemo vidjeti ako koristimo Search Console.

Kako Google botovi analiziraju stranica, tako raspodijele resurse ovisno o veličini projekta i broju stranica koje unutar domene mora proći. Takva ograničenja postoje kako botovi ne bi gubili nepotrebno resurse i vrijeme za analizu stranica koje ne trebaju biti indeksirane (tj. u mogućnosti da se pronađu na tražilicama).

Neki serveri zbog loše konfiguracije mogu vratiti 200 grešku premda bi u stvarnosti trebali vratiti 404. Ako se ovo dogodi onda će se stranice moći naći u Google indeksu premda neće biti od nikakve vrijednosti, što smanjuje i razrjeđuje kvalitetu cjelokupnog projekta.

Kada stranica vrati 404 blagu grešku ona se obično neće prikazati u indeksu tražilice. Takve stvari se često događaju, pogotovo u WordPressu koji automatski generira puno beskorisnih stranica a da se one nisu isključile iz indeksiranja. Primjerice, kreirate oznaku (tag) na objavi ali je kasnije obrišete pa oznaka ispadne prazna. Takva stranica će prikazati 200 statusni kod jer stranica se i dalje normalno generira ali ipak nema nikakav sadržaj jer joj nijedna objava nije priključena.

Blage ili normalne 404 greške su obično znak lošeg održavanja stranice. Loša je praksa imati stranice tankog sadržaja ili čak praznog, a pogotovo ako je puno grešaka.

Kako uočiti 404 greške?

Nekoliko je načina kojim možemo saznati za 404 greške na našim stranicama.

Search Console

Ako smo vezali stranice sa Google Search Console, potrebno je otići u izbornik i pod Indeksiranje -> Pogreške u indeksiranju potražiti koje su to sve stranice. Search Console vam također može periodično javljati za 404 greške (i mnogo drugo toga) i slati vam obavijesti na mail, stoga je to vrlo poželjno napraviti na svakoj izrađenoj web stranici.

WordPress Redirection

Jedan drugi način je analizirati log datoteke web stranice. S obzirom da logovi mogu biti kompleksni i nerazumljivi, postoje alternative. Ako vam je web stranica rađena na WordPressu, postoji besplatni dodatak Redirection koji poprati sve linkove na stranici koji su nepostojeći. A tada jednostavno možete iz njega i podesiti redirekcije (preusmjeravanja) na druge adrese te tako zakrpati problem.

Treba li poduzimati radnje vezano za njih?

Kada korisnik stigne na takvu stranicu i primijeti da sadržaj nije onakav kakav je želio vidjeti, vjerojatno će otići ako mu se ne pruži alternativa. Potrebno je imati na umu prilikom brisanje stranice, objave, kategorije itd. Uvijek postoji šansa da je stranica od koristi nekome ili nečemu, netko linka na nju ili ju je korisnik sačuvao u bookmarkse.

404 greške mogu srozati rankiranje stranica i reputaciju

Realna stvar je da dobra struktura stranica i ima veliki značaj tražilicama. Kad se jednom struktura podesi nije ju poželjno mijenjati. Stranice su kao vino, čim duže postoje, postojane su, primaju linkove sa drugih stranica. Kad se promijeni adresa, tražilica ne može znati što se dogodilo s njom i stranice za koje smo rangirali vrlo dobro zbog toga može srozati do dna. Zbog toga im moramo pomoći pravilnim redirekcijama čime ćemo javiti Google i drugim botovima da je stranica trajno preseljena na novu lokaciju te da se trenutna rangiranja za ključne pojmove odnose na tu novu adresu.

Kako ih popraviti?

Ako je preseljenje web stranice privremeno, može se napraviti 302 redirekcija koja je privremena.
Ako sadržaj stranice više ne postoji može se proslijediti 410 greška koja kaže da je sadržaj obrisan. No, ipak i u ovom slučaju preporučamo 301 redirekciju. Jer čak i ako sadržaj više ne postoji, u tom slučaju stranica se može samo preusmjeriti na naslovnu stranicu.

Ako ste web stranicu nedavno preselili na drugo mjesto i sadržaj je ostao isti (ili još bolje, nadopunjen je), potrebno je podesiti tzv. 301 redirekcije. Takve redirekcije označavaju trajno preseljenje sadržaja i njih je potrebno obaviti čim prije, poželjno istog treba kada se struktura linka promijenila. Možda se stranica preselila u drugi direktorij (kategoriju), rascijepkala na više stranica.

Idealno nakon postavljanja redirekcije, jako je korisno ako tu novu stranicu možemo dodatno obogatiti sadržajem te će tražilice znati to nagraditi i još više je plasirati na bolje pozicije.

Na koju novu stranicu postaviti redirekciju?

Kada je sadržaj web stranice obrisan, pokušamo pronaći srodan sadržaj koji bi mogao pružiti alternativu korisniku. Ako određeni proizvod više ne postoji, primjerice određeni model tenisica više nemate u ponudi u svojoj web trgovini, možete redirekciju postaviti na srodan model sličnih karakteristika. Ili na određenu stranicu kategorije koja prikazuje svu sličnu obuću.

Kako kvalitetnije postaviti 404 stranicu

Interno pretraživanje web stranice

Kada korisnik ne može pronaći ono što je tražio, od velike je važnosti predočiti mu polje za interno pretraživanje web stranice kako bi samostalno pokušao potražiti ono što mu je bitno. Slobodan je isprobati ključne pojmove i njihove sinonime u različitim oblicima.

Kada se radi o iznimno velikoj i kompleksnoj web stranici, za potpunu kontrolu pretrage, korisno je dodatno na obrascu pretraživanja dodati opcije kojima se pretraga može suziti samo na određene kategorije, tipove objava ili druge filtere.

Personaliziranje 404 stranice

Najčešće su 404 stranice postavljene jako generičke, prikazan je header i navigacija te footer na kraju kao i na svakoj drugoj stranici. A između njih stoji samo najobičnija obavijest “Stranica nije pronađena”. Ovakve stranice nisu kvalitetno riješene.

Poželjno je da stranica bude korisna posjetiocima, ne samo da ih obavijesti već da im se pruži i alternativa. No, to je također i prilika da se bude originalan i maštovit. Zanimljiva grafika uz dozu humora može biti dobitna kombinacija. A takva prilika ako se kvalitetno odradi može biti i dobar marketinški plan koji vam može donijeti puno posjete. Možete se sami pohvaliti njome, a možete i završiti na nekoj web stranici koja prikazuje dobra rješenja 404 stranica. 🙂

Projekt Hrvatske gorske službe spašavanja (GSS)

Zanimljiv podatka je da je 2015. godine marketinška agencija Brlog pozvala vlasnike web stranica da u dobre svrhe doniraju svoju stranicu greške 404. O čemu se radi? Cilj je bio potaknuti autore web stranica da svojim izgubljenim posjetiocima prikažu vizual za Hrvatsku gorsku službu spašavanja (GSS). GSS je volonterska, neprofitna udruga koja se bavi spašavanjem ljudi i drugih životinja koje su dospjele u teške pozicije na teško pristupačnim područjima (planine, stijene, špilje). S obzirom na funkcija GSS-a u stvarnom svijetu, zanimljiva je ideja da izgubljeni posjetioci na web stranici simbolično podrže rad GSS-a i primijete njihovo postojanje. Kampanja je samo tražila od autora stranice da ubaci dijelić malog JavaScript koda na tu stranicu, a skripta će preuzeti vizual koji će se prikazati korisnicima kada otvore 404 stranicu.

Kampanja je bila izuzetno uspješna, u samo godini dana GSS stranica je učitana više od milijun puta i zbog dobrih rezultata dobila je glasovitu nagradu Effie u području tržišnih komunikacija.

Sažetak

Želite promijeniti platformu, mijenjate naziv domene, želite učiniti preoblikovanje strukture vaših stranica i ne znate kako pravilno odraditi redirekcije? Slobodno nam se javite kako bi vas savjetovali i pružili savjete dobre prakse mijenjanja strukture i postavljanja redirekcija.